24 °C Budapest
Pouring olive oil from glass bottle. Bottle Neck of Olive Oil Pouring Down a Macro Shot.

Alapélelmiszer drágulhat meg a magyar boltokban hamarosan: ezt már aligha lehet megúszni, rengeteg vásárlónak fog fájni

2024. május 20. 09:01

Rekordmagas szintre emelkedtek az olivaolaj árak, ezt a "folyékony arany" hiánya és az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás eredményezte. Ez válságba sodorta az iparágat, bűnözési hullámot indított el, és a fogyasztókat megdöbbentette.

Az olívaolaj, amelyet gyakran "folyékony aranyként" is emlegetnek, hiánya rekordmagas árakat eredményezett, bűnözési hullámot indított el és válságba sodorta az iparágat. Ez az alapvető élelmiszer a mediterrán étrend szerves része, és az árak emelkedése mind a fogyasztókat, mind az iparág veteránjait meglepte - írja a CNBC. Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás jelentős hatással volt a dél-európai olívaolaj-termelésre, különösen Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban.

Spanyolország, amely globálisan az olívaolaj termelésének több mint 40%-át adja, jellemzően 1,3-1,5 millió tonna közötti termelést ért el minden szüretkor. Azonban a 2022/2023-as szezonban csak körülbelül 666 000  tonna termelést regisztráltak. A következő szezonra a becslések 830 000 és 850 000 tonna között mozognak.

Az extra szűz olívaolaj ára Andalúziában egy időben elérte a kilogrammonkénti 9,2 eurót (több mint 3600 forint), ami rekordmagasnak számított. Az árak azonban enyhültek az esőzések és a termelési előrejelzések javulása miatt. Elemzők szerint azonban a tartalékok csökkenése miatt további áremelkedés várható.

Az olívaolaj árának emelkedése mellett lopások sorozata is történt Spanyolországban. Gyakorlatilag az olívaolaj lett az ország legtöbbet lopott terméke. Tavaly augusztusban mintegy 50 000 liter extra szűz olívaolajat loptak el egy cordobai üzemből.

Tovább nőnek az aggodalmak

A Deoleo szerint az iparágnak mélyreható átalakuláson kell átmennie. Az éghajlatváltozás mellett az emelkedő árak és infláció jelentős hatást gyakorolt az egész értékláncra. A vállalat arra számít, hogy a helyzet normalizálódik majd, amikor a jövőbeli betakarítások hozamai visszaállnak normális szintre - írta még a témában a CNBC.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség figyelmeztetett arra, hogy Európának fel kell készülnie a gazdaság minden részét érintő "katasztrofális" következményekre az éghajlatváltozás miatt. Az olajfák rendkívül érzékenyek az éghajlati változásokra, ami aggodalomra ad okot a termelők körében.

A Deoleo hangsúlyozza, hogy fenntarthatóságra, innovációra és minőségre összpontosítva kezelik a jelenlegi helyzetet. A vállalat szerint kulcsfontosságú lesz kezelni az áringadozást és növelni annak kiszámíthatóságát ahhoz, hogy minimalizálni lehessen a külső tényezők hatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm