18 °C Budapest
electronic cigarette in a light haze of smoke, vaporizer close on a stand on a purple background

Brutál büntetést osztott ki a GVH: megütheti a bokáját, aki ilyen terméket vásárol a neten

2023. augusztus 7. 10:30

Szorosan együttműködik az Elf Bar elleni fellépés során a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). A GVH a kiróható maximális, csaknem 40 millió forintos bírsággal sújtott egy szlovák webáruházat, amiért megtévesztően azt sugallta: legálisan rendelhetőek tőle Magyarországra e-cigaretta és Elf Bar termékek. Szigorúan lép fel a NAV és az SZTFH is.  

Az Elf Bar egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz. Egyszerű használata és kompakt kiszerelése miatt vált népszerűvé, főleg a fiatal korosztály körében. Bár az Elf Bar ellenes koalíció hatékony működésének köszönhetően a közterületek és iskolák környékéről visszaszorult az értékesítése, ennek ellenére online hirdetésekben, különböző, főként külföldi weboldalakon, illetve közösségi médiafelületeken többször ajánlják vételre – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal közleményében.

A GVH tavaly nyáron párhuzamosan két szlovák webáruházzal szemben indított vizsgálatot, amelyek e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A versenyhatóság a vizsgálatok megindítása után mindkét esetben haladéktalanul fellépett a hazai fogyasztók védelmében: az ideiglenes intézkedés eszközével élve azonnal elrendelte a webáruházak lekapcsolását az ügyek lezárulásáig. Az eljárások közül az első tavaly év végén a lehető legmagasabb bírság kiszabásával végződött, míg a másik webáruház ügyében most született döntés. A vizsgálat feltárta, hogy a vállalkozás szintén megtévesztően keltette a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékei jogszerűen forgalmazhatóak.

„Kiemelt szigorral lépünk fel az Elf Bar forgalmazók ellen. A cég egyértelmű ágazati szabályokat és forgalmazási tilalmakat sértett meg, ráadásul a magatartása részben gyermekeket és fiatalkorúakat – vagyis sérülékenyebb fogyasztói kört – célzott meg arról nem beszélve, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint a szóban forgó termékek egészségkárosító hatásúak lehetnek. Megvédjük a magyar családokat az Elf Bart illegálisan forgalmazóktól” – szögezte le Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A GVH Versenytanácsa így ezúttal is a kiszabható maximális bírság mellett döntött: 38,7 millió forintot rótt ki a szlovákiai Párkányban bejegyzett Bensons Europe s.r.o.-ra. A vállalkozás egyébként már az eljárás során is jelentős – 3 millió forintos – bírságot gyűjtött be, mivel többszöri felhívásra sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, akadályozva ezzel a hatósági munkát. A GVH a vizsgálat során azért is szankcionálta a céget mert az az ideiglenes intézkedést megkerülve, a Magyarországon lekapcsolt tárhelyről egy másik szolgáltatóhoz átirányítva folytatta tovább a webáruház működtetését. A hatóság emiatt mind a vállalkozásra, mind annak ügyvezetőjére naponta növekvő mértékű végrehajtási bírságot szabott ki, amelynek hatására a cég végül eleget tett a honlap leállításának.

Az Elf Bar forgalmazók elleni küzdelemben az GVH szorosan együttműködik az SZTFH-val és a nemzeti adóhatósággal.

„A NAV szigorúan ellenőrzi az Elf Bar illegális kereskedelmét, és ezidáig több száz akciót is szervezett, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű speciális dohánygyártmányt kiszűrje a piacról. Az eddigi eredmények mérlege több mint 160 millió forintnyi lefoglalt áru és 20 millió forint bírság – összegzett Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Elf Bar feketekereskedelmének megakadályozására a NAV ellenőrzési szakterülete próbavásárlásokkal buktatja le az illegálisan értékesítőket, a bevetési, valamint bűnügyi szakterület munkatársai pedig helyszíni akciókban kutatják át az eladókhoz köthető ingatlanokat, foglalják le az illegális dohánytermékeket és veszik őrizetbe a kereskedőket. A NAV az akcióival eddig csaknem 36 ezer veszélyes Elf Bart vont ki a feketepiacról, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna.

„A magyar állam több mint 10 éve aktívan harcol a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáért és a nemdohányzók védelméért. Az eddig elért eredményeket a NAV a társhatóságokkal szoros együttműködésben minden jogi eszközzel meg fogja védeni” – emelte ki Vágujhelyi Ferenc.

Bíró Marcell, az SZTFH elnöke hangsúlyozta: „A fiatalkorúak egészségének a védelme a fő feladatunk, éppen ezért hoztuk létre a tavalyi iskolakezdésre az SZTFH kezdeményezésére a Gazdasági Versenyhivatallal, a Belügyminisztériummal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Kopp Mária Intézettel az Elf Bar ellenes koalíciót. A számos figyelemfelkeltő tájékoztatás és szigorú összehangolt fellépésnek köszönhetően az iskolák és közintézmények környékéről sikerült kiszorítani ezt az illegális tevékenységet, de az online térben még hatékonyabb, a fent említetthez hasonló, további sikeres akciókban vagyunk érdekeltek.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm