Portrait of young woman choosing school stationery in specialized store. Girl choosing covers for notebooks.

Kegyetlenül megdrágult ez az alapvető termék Magyarországon: sokan már ki sem tudják fizetni

2023. május 8. 21:10

Az írószerek árdrágulása gyakorlatilag az egész munkavállalói szektorra kihat – nem csupán az iskolakezdést drágítja meg. Egy felmérés szerint bizonyos eszközök ára akár 50%-kal emelkedett mindössze egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az iskolakezdő szülők körében végeztek.

A kutatás során arra kérték a szülőket, hogy mondják meg, hogy mekkora árváltozást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest iskolaszerek vásárlása során. Arra kérték a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy átlag bevásárlás mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban.

A különböző írószerek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, webáruházak, valamint márkák más árszabással dolgoznak, és teljesen más beszállítói piaca a különféle termékeknek. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 5-15%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 50%-kal emelkedett jellemző érték az elmúlt évre vetítve.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Otterbein Norbertet kérdeztük, a becsiirodaker.hu ügyvezetőjét, hogy mit gondol, mi az oka az áremelkedésnek, és mennyi ennek mértéke terméktípusonként. Véleménye szerint a jelenség több tényezőre vezethető vissza:

A terméknyilvántartás szerint 8-14% közötti az áremelkedés általános mértéke. Nagyságrendileg ennyivel kerül most többe a gyurma, a vízfesték, a ceruza, a filctoll, vagy épp a golyóstoll, a számológép és a genotherm. Ennél is nagyobb árkülönbség érhető tetten a füzetek és egyéb papírtermékek, pl. másolópapír esetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A füzeteknél igen komoly, közel 50%-os emelkedés figyelhető meg, ugyanis az utóbbi, közel 1,5-2 éves időszakban soha nem látott árrobbanás volt tapasztalható. A tetőponton a megelőző évhez képest több mint kétszeresére nőtt a termékek alapanyagául szolgáló papír ára.

Mint elmondta, az általános áremelkedés legfőbb okai a folyamatosan emelkedő, ukrán beszállítás hiányát is tükröző cellulóz és villamosenergia árak, illetve a megnövekedett papír csomagolóanyag-igény, amely jelentős gyártási kapacitásokat kötött le az egyéb papírtermékekkel szemben. Mindezt tetézték az orosz területen történt gyárbezárások, amelyek további kapacitáshiányt eredményeztek a piacon. Mára az energiaárak valamelyest csökkentek, de még messze vannak a 2 évvel ezelőtti szinttől. A szakember véleménye szerint

további áremelkedés várható, jövőre még drágább lesz az iskolakezdés, mint korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem