30 °C Budapest
Ripe Red Cherry Tomatoes Growing on a Vine

Leleplezte a hatóság a silány vetőmagokat: mutatjuk, milyen fajtát vegyél, ha biztosra mennél

2022. április 27. 19:18

Paradicsom-vetőmagokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), öt mintánál a magdarabszámmal volt probléma, háromnál pedig jelölési hibákat találtak.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 25 tasak cseresznye- és koktélparadicsom megnevezésű vetőmagot ellenőrzött, amelyek között a klasszikus piros mellett sárga, narancssárga, barnás és fekete színű termést hozó fajták is szerepeltek. A hivatal laboratóriumaiban a szakemberek a GMO és a paradicsomot károsító ToBRFV vírus esetleges jelenlétét vizsgálták, valamint, hogy található-e a vetőmagok mellett idegenmag. A minőségi mutatókat, így a vetőmagok csírázóképességét és a tisztaságát is ellenőrizték. Ezeknél a szempontoknál mindent rendben találtak.

Ugyanakkor megállapították, hogy öt mintánál a magdarabszám alacsonyabb volt, mint ami a csomagoláson szerepelt. A Nébih saját hatáskörben tájékoztatta az érintett forgalmazókat a problémáról, és felszólította őket a hibák javítására. Ezen felül a paradicsom-vetőmagok jelölését is ellenőrizték és kiderült, hogy három terméknél probléma volt az "EU szabályok és szabványok" felirat, valamint a minősített vetőmag kategória betűjelzésének feltüntetésével. Az érintett gyártókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal.

A kedveltségi vizsgálaton a résztvevők ezúttal olyan felhasználóként fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagolóanyag, a csomagoláson feltüntetett információk és a felhasználási utasítás. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálatánál kapott eredményeket. A hatósági és a kedveltségi vizsgálat összesített eredményei alapján felállított rangsor szerint a paradicsom-vetőmagok közül a Kiepenkerl Romello F1 cseresznyeparadicsom végzett az élen, második helyezést ért el a Samen Pfann Black Cherry paradicsom, és harmadik lett a Kiepenkerl Yellow Pearshaped cseresznyeparadicsom - olvasható a Nébih közleményében.

A további vetőmagok pontszámai az alábbi táblázatban olvashatók:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem