8 °C Budapest
Betehet a kijárási korlátozás a nonstop boltoknak: a benzinkutaknak sem jön jól

Betehet a kijárási korlátozás a nonstop boltoknak: a benzinkutaknak sem jön jól

2020. november 4. 16:01

A frissen bejelentett kijárási korlátozás szabályai egyértelműek. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivétel a munkavégzés, a munkába járás, vagy a munkából hazajutás, vagy az egészség védelme érdekében az otthonunk elhagyása. Ez azt jelenti, hogy a non-stop kisboltokat sem kereshetjük fel éjszaka.

A nyitvatartás idejét néhány korlátozástól eltekintve minden boltos úgy alakítja, ahogyan vásárlói azt leginkább kedvelik. Nem is egyforma, hiszen bolttípusonként, földrajzi térségenként is eltérő. Számos kisboltos választotta azt a korábbi években, hogy éjjel-nappal nyitva tart. Ennek oka, hogy a nyitvatartás nemcsak a vásárlók kényelmét szolgálja, hanem a reklámértéke is jelentős - írja a blokkk.com szakportál.

Nyilván a non-stop üzemmód hozott eddig annyi többletet a bevételekben, hogy megérte. Az éjszakai nyitvatartásban még a méretesebb boltosok is láttak fantáziát, hiszen például a Manna ABC boltjai éjjel-nappal nyitva tartanak. És ezek már némileg nagyobb alapterületűek, mint a picurka non-stop boltocskák. Hasonló nyitvatartási modellel futnak a Roni ABC boltok is, éjjel-nappal nyitva. De ennek a kijárási korlátozással vége, hiszen ha az emberek nem kereshetik fel éjjel az üzleteket, nincs értelme nyitva tartani.

A trafikok közül is jó néhányan éjjel-nappal nyitva tartottak, és a dohányáru mellett egyebeket is árulnak. Nos ennek éjféltől hajnali ötig vége, vagy legalább is kevés értelme és haszna lenne. Például virágbolt, ajándékbolt is akad éjjel-nappal nyitva, de már ez sem mehet tovább. És tankolni sem ugorhatunk el éjszaka, legfeljebb csak “munkába menet és munkából jövet" címmel ugorhatunk be. Feltehetően megcsappan majd a benzinkutaknál az éjszakai tankolás is.

Az átvevőpont szolgáltatást nyújtó benzinkút sem kereshető fel azért, hogy éjszaka átvegyük a webáruházi rendelést. A csomagautomata is hiába működhet 24 órán keresztül, oda sem mehetünk el a tiltott időszakban. Persze, a webáruházi szállító elhelyezheti benne a megrendelt portékát hajnali három órakor, de a megrendelő vásárló csak hajnali öt órakor startolhat el érte. Az ügyeletes gyógyszertár egyértelműen a kivételek közé tartozik, oda nyilván változatlanul lehet menni továbbra is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A boltoktól eltérően más a helyzet a nagykereskedelemben: itt az értékesítés is, a vásárlás is munkavégzés, hiszen a boltosok, vendéglősök, szolgáltatók járnak oda. Tehát annak nincs akadálya, hogy a boltos hajnali öt óra előtt felkerekedjen árut beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?