21 °C Budapest

Mi az IBAN szám és hol található? OTP IBAN szám kereső, IBAN szám Erste és más bankok esetén

2020. szeptember 27. 21:03

Hétköznapi pénzügyeink intézése során mindannyiunk számára rutinfeladatnak számít a készpénzzel vagy bankkártyával történő fizetés, azonban annak, aki kevésbé rutinos az online banki ügyintézés világában, nehézségei akadhatnak, ha egy banki átutalás elvégzéséről van szó – különösen akkor, ha egy extrém hosszúnak tűnő bankszámlaszámmal találja magát szembe. Aggodalomra azonban semmi ok: máris mutatjuk, hogyan épül fel egy bankszámlaszám! Tudd meg, mi az IBAN szám jelentése, mi a SWIFT kód, melyek a bankszámlaszám részei és melyik számsor milyen azonosítási funkciót lát el! Na de mi az az IBAN szám és az IBAN szám hol található? Hogy működik az IBAN szám kereső, az Erste, K&H, OTP IBAN szám hol található?

A banki átutalás elvégzése nem nagy ördöngösség, ha tudjuk, melyik számsor hová illik, és hogy mi, hány karakterből áll. Ahhoz, hogy akár a belföldi, akár a nemzetközi banki átutalásokat sikeresen elvégezhessük, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk az olyan hétköznapi banki alapfogalmak jelentésével, mint például a SWIFT vagy BIC kód, a GIRO kód vagy az IBAN szám. Cikkünkben elmagyarázzuk, mi az az IBAN szám, mi célt szolgál, mi az IBAN szám OTP, Erste, CIB és más bankok esetében, illetve hogyan ellenőrizzünk le egy bankszámlaszámot IBAN szám kereső segítségével. Amellett, hogy megtudhatod, az IBAN szám mi az, azt is eláruljuk, hogy mik az IBAN szám részei, és hogy mire jó az IBAN szám.

Mi az az IBAN szám? Mi az IBAN szám jelentése?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi az az IBAN szám, és hogy milyen funkciót lát el az IBAN szám a banki azonosítás során! Az IBAN szám rövidítés jelentése International Bank Account Number (nemzetközi bankszámlaszám), amely egy betűkből és számokból álló, és nemzetközileg egységesített számsort takar.

Milyen hosszú a bankszámlaszám?

A nemzetközi bankszámlaszám maximum 34 karakter hosszúságú lehet, különböző kódok és ellenőrző számok határozzák meg, így a tévhitekkel ellenben a bankszámlaszám nem egy véletlenszám-generátor alkotta kombináció, hanem bonyolult azonosítókódok összessége.

Mi az IBAN szám célja?

Az IBAN szám célja, hogy nemzetközi átutalásnál pontosabb célt adjunk meg és ne keveredjen el az elutalt pénzösszeg a bankok világában.

Az IBAN szám hol található?

IBAN szám minden bankszámlához tartozik (azaz mindenkinek van IBAN száma, nem kell külön „kérni”), amelyet könnyen ellenőrizhetünk a netbankban, banki papírjainkon, vagy bankunk ügyfélszolgálatán. Érdemes utánanéznünk, hol mi az IBAN szám, nehogy eltévesszük.

A nemzetközi bankszámlaszám részei: miből áll az IBAN szám?

Először is térjünk ki arra, hogy mit jelent a GIRO-kód, amely gyakorlatilag az a számkombináció, amiből egy tipikus magyar bankszámlaszám áll: a GIRO kód 2x8 vagy 3x8 számjegyből áll, utóbbi esetén az utolsó számsor karakterei mindig nullák! Erre a GIRO-kódra (gyakorlatilag ez a bankszámlaszám „gerince”) épülnek rá további, azonosítást szolgáló kódok, míg végül létrejön az IBAN szám, aminek a segítségével könnyen utalhatunk külföldre.

Így épül fel a nemzetközi bankszámlaszám, másnéven IBAN szám

A bankszámlaszám részei a következők:

  • 1. ISO-kód: Az ország kódja + két ellenőrző szám.
  • 2. A bank háromjegyű azonosító kódja (117 - OTP);
  • 3. Négyjegyű fiókazonosító;
  • 4. Az első számnyolcas utolsó számjegye egy ellenőrző szám;
  • 5. A többi szám az ügyfélazonosítást szolgálja, az utolsó számjegy mindig ellenőrzőszám (2x8 és 3x8 esetén is az utolsó);

Az IBAN számlaszám felépítése: mi a SWIFT-kód, avagy a BIC kód célja?

Nemzetközi átutalásnál, a SWIFT kódot (BIC kód) is megadjuk; a bankok ennek segítségével azonosítják be a pénzintézetet, emellett olcsóbb és gyorsabb útja is egy-egy összeg külföldre juttatásának. A következő sorrendet kell észben tartanunk, ha egy bankszámlaszám felépítését vizsgáljuk:

  • 1. SWIFT kód (BIC kód)
  • 2. IBAN
  • 3. GIRO

Banki azonosítókódok: melyik banknak mi az IBAN száma?

Most pedig nézzük, mi az IBAN szám OTP, CIB, Erste és más magyar bankoknál, avagy hogyan ismerjük fel a banki azonosítókódokat az IBAN szám ellenőrzése során! Így, hogy tudjuk, az IBAN szám mi az, nézzük meg, mi az eltérés bankonként egy IBAN szám felépülésénél, és hogy honnan derül ki, hogy milyen bankhoz tartozó bankszámlára tervezünk utalni.

Fontos, hogy az IBAN szám egy kiterjesztett, ISO kóddal ellátott magyar bankszámlaszámot takar, nem pedig olyan különálló kódot, mint a SWIFT. A bankok háromjegyű azonosítókódjában keressük a különbséget, amelyet illusztrációnkon zölddel jelöltünk! Egyszerű IBAN szám kereső programokkal bármelyik bankszámlaszám helyessége leellenőrizhető, de mi is könnyedén lenyomozhatjuk, hogy egy OTP IBAN szám vagy Erste bankos IBAN szám van-e előttünk, ha tudjuk, hol keressük a megfelelő kódot!

Banki azonosító kódok listája

  • OTP azonosító - 117
  • Erste Bank azonosító - 116
  • CIB Bank azonosító - 107
  • Magyar Nemzeti Bank - 190
  • UniCredit Bank - 109
  • Cofidis Magyarország - 180
  • Magyar Államkincstár - 100
  • Magyar Cetelem Bank - 167
  • Magyar Takarékszövetkezeti Bank - 115
  • Raiffeisen Bank - 120
  • K&H Bank - 104
  • MKB Bank - 103
  • Budapest Hitel és Fejlesztési Bank - 101
  • Sberbank - 141
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem