12 °C Budapest
Van ilyen mirelit zöldség a fagyasztódban? Életveszélyes: többen is belehaltak

Van ilyen mirelit zöldség a fagyasztódban? Életveszélyes: többen is belehaltak

2018. december 26. 13:00

Döghús, kukacok, penész, libatetemmel etetett disznók... és ez még csak a kezdet az idei év legnagyobb élelmiszerbotrányainak sorában. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) idén is rengeteg szabálysértő vállalkozásra csapott le vagy vont ki egyes termékeket a forgalomból. A horrorfelsorolást ráadásul végeláthatatlanul folytathatnánk: csattanó maszlagos fűszerkömény, tarthatatlan állapotok miatt bezárt rétesező vagy éppen szennyezett BoomBoom, Tornado potencianövelő. Ezek voltak a 2018-as év legmeghökkentőbb, leggusztustalanabb élelmiszerbotrányai.

Az év kétség kívül egyik legnagyobb élelmiszerbotránya a Listeria monocytogenes-el szennyezett mirelit zöldségek ügye volt, ráadásul a szennyezett ételek elfogyasztása következtében 9-en meg is haltak Európa szerte. A NÉBIH rengeteg mélyfagyasztott élelmiszer visszahívását rendelte el Magyarországon, és az ezeket készítő hazai üzemet be is zárták a vizsgálatok idejére.

Bár nem élemiszer-botrány volt, mégis egész Európát megrengette az év legnagyobb gyógyszerbotránya, amiben rákkeltő vérnyomáscsökkentőket vontak ki a forgalomból. Magyarországon ráadásul nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagát az a Huahai állítja elő, amelyik a szennyezett gyógyszereket gyártotta. A témában rengeteg cikket írtunk, ezek érhetők el a lenti címekre kattintva:

Visszakanyarodva az élelmiszerekhez, meghökkentő és talán egyben az év egyik leggusztustalnabb híre volt, amikor kiderült, hogy kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen nevelt sertések ráadásul jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre. A horrorállapotokról itt olvashatsz bővebben.

A brutális sztorik persze itt még bőven nem értek véget, rengeteg egyedi termékvisszahívást is elrendeltek a hatóságok Magyarországon. Ezek közül mindneképpen érdemes megemlíteni a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt, a szalmonellás pizzafűszert, a toxinos zab alapú termékeket, az emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizetvagy a műanyag darabos eperjoghurtot.

A termékvisszahívások mellett természetesen megannyi vendéglátó egységre is lecsapott a hatóság. Ezek közül kifejezetten visszataszító állapotok uralkodtak egy budapesti finom pékáru és cukrászati terméket előállító üzemben, aminek működését azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH idén februárban. Hasonlóan undorító állapotok miatt nyáron egy budapesti pékség működését is le kellett állítani, itt a hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyomonkövethetőségi problémák és higéniai gondok miatt novemberben is lecsaptak a hatóság emberei, akkor egy házhozszállítást is végző budapesti étterem esett áldozatul az ellenőrzésnek. Ennél sokkal durvább fogás volt egy március eset kapcsán, amikor a hatóság illetékesei majd 1 300 kiló húst vontak ki a forgalombólkét helyszínről. 

A vendéglátóhelyek és húsüzemek mellett bizony az éttrendkiegészítők is jócskán előtérbe kerültek 2018-ban. Kínából származó pötencianövelőket vontak ki a forgalomból például októberben, aminek következtében a Tornádó, illetve BoomBoom fedőnévre hallgató tablettáknak befellegzett. Hasonlóan az előbbi kettőhöz "sajnálatos módon" Mennydörgés Isten Indája kapszulának is befellegzett, erre 780 kilónyi kapszulatárssal egyetemben szeptemberben csapott le a hatóság. 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?