Magyar csokinyuszit eszik a fél világ

Pénzcentrum
2014. április 13. 11:01

Tavalyhoz képest közel 20 százalékkal több tavaszi szezonális édességet gyártottak Diósgyőrben. Több mint 1800 tonna húsvéti csokoládét gyártottak az idei szezonra a diósgyőri üzemben, melynek közel 90 százalékát exportra termelték. 2014 tavaszán több mint 20 országba jut el a Magyarországon készült idényjellegű édesség, a különlegesebb formájú figurákat még mindig kézzel csomagolják.

Évről évre egyre több édességet fogyasztanak világszerte. Míg 2012-ben összesen közel 3100 tonna édesség hagyta el a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigura készítésre specializálódott gyártóegységét, 2013-ban több mint 3600 tonna húsvéti és karácsonyi csokifigura gurult le a gyártósorról Borsod megyében. Ennek fele a húsvéti szezonra készült. A Diósgyőrben készült csoki-nyuszik, tojások, csibék, katicák és társaik a hazai boltok polcai mellett Chilétől Kanadáig, Új-Zélandtól Máltáig négy kontinens több mint húsz országában vannak jelen.

Mind az itthoni, mind a külföldi vásárlók egyre nyitottabbak az innovációk iránt: nem csupán ízvilágban, hanem a formák sokféleségében is keresik az újdonságokat. A külföldre kerülő finomságok listáját mennyiségileg a tejcsoki csibe és a fehércsokoládé nyuszi vezeti, amelyek a gyár legkreatívabb megrendelői, a britek kedvencei. "A piaci igényekre reagálva a klasszikus szezonális üreges édességek mellett élen járunk az új ízek és figurák gyártásában. A német piacra főként különlegességeket, például mentolos étcsokoládés, illetve gabonapehellyel dúsított tejcsokoládés édességet szállítunk Diósgyőrből" - mondja Jean-Pierre Polanen, gyárigazgató. Nem csupán a csokoládé fajtája, hanem a mérete terén is nagyot változott a piac: míg 10 évvel ezelőtt a 2-300 grammos csokinyuszikra is igény volt, addig az utóbbi 3 évben az 50 gramm alatti termékek népszerűsége nőtt. A vevők külföldön és itthon egyaránt egyre tudatosabbak. A magas minőséget keresik, és a megszokott kínálat mellett egyre nagyobb a különlegességek iránti igény.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?