21 °C Budapest

A Windows XP napjai meg vannak számlálva

2010. március 9. 16:02

A számítógépek merevlemezei az utóbbi harminc év legnagyobb változásán mennek keresztül, ám könnyen lehet, hogy a technológiai fejlődés betesz a világ legelterjedtebb operációs rendszerének, a Windows XP-nek.

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, 2011-re a számítógépek merevlemezei a gyorsabb adatelérés érdekében átállnak egy fejlettebb formátumra, amellyel a megnövekedett kapacitású tárolók is gyorsabbak, energiatakarékosabbak és megbízhatóbbak lesznek.

Az új formátum azonban gondot jelenthet majd azoknak a Windows XP felhasználóknak, akik régi merevlemezüket újabbra cserélnék. A szépemlékű DOS operációs rendszer felbukkanása óta ugyanis a merevlemezek blokkjai 512 bájtosra vannak formatálva. Ennek a formátumnak az elterjedése nem is annyira a DOS-nak, mint inkább az IBM-nek volt köszönhető, aki floppy lemezein 512 bájtos kiosztást használt.

Bár az 512 bájtos blokkok nagyon jó szolgálatot tettek a régi, néhány megabájt kapacitású memóriák esetében, a terrabájtos winchesterek esetében már inkább csak akadályozzák a munkát. A kis blokkok mindegyikéhez tartozik ugyanis egy kis memóriaterület, ami a hibajavításhoz elengedhetetlen, másrészt az egyes blokkok közt pici rést is kellett hagyni, hogy az olvasófej felismerje, hol is jár. Ezek az adat tárolására nem alkalmas területek a nagyobb merevlemezeken összességükben már tekintélyes méretű használhatatlan űrt jelentettek.

Az új formátum 4 kilobájtos blokkokat használ majd, a mostaniak nyolcszorosát. Ez azt jelenti, hogy a kihasználatlan memóriaterület aránya a nyolcadára csökkent. A memóriagyártók által elfogadott döntés értelmében 2011-től már csak új technológiával készült merevlemezeket gyártanak majd.

Mivel az új formátumra való áttérésre évek óta készülnek a gyártók, nem kerülte el a figyelmét az operációs rendszerek készítőinek sem. Csakhogy a Windows XP még az előtt került a boltok piacára - 2001-ben -, hogy ez egyáltalán felmerült volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a merevlemezgyártók esküdnek rá, hogy a rendszer képes lesz emulálni a régi, 512 bájtos blokkokkal dolgozó rendszert, a szakértők szerint ez jelentősen lelassíthatja az írási folyamatokat a vincsesztereken, holott épp ennek ellenkezője lenne a változtatás célja.

Vagyis elképzelhető, hogy a világ jelenleg legelterjedtebb operációs rendszerének napjai meg vannak számlálva. A Windows XP jelenleg a kéziszámítógépek, laptopok és asztali gépek csaknem 54 százalékán fut, fiatalabb testvére, a Vista megszorongatni sem tudta a 24 százalékos eredményével. A sorozat legfrissebb tagja, a Windows 7 a számítógépek kevesebb, mint 10 százalékán fut.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?