13 °C Budapest

A Windows XP napjai meg vannak számlálva

2010. március 9. 16:02

A számítógépek merevlemezei az utóbbi harminc év legnagyobb változásán mennek keresztül, ám könnyen lehet, hogy a technológiai fejlődés betesz a világ legelterjedtebb operációs rendszerének, a Windows XP-nek.

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, 2011-re a számítógépek merevlemezei a gyorsabb adatelérés érdekében átállnak egy fejlettebb formátumra, amellyel a megnövekedett kapacitású tárolók is gyorsabbak, energiatakarékosabbak és megbízhatóbbak lesznek.

Az új formátum azonban gondot jelenthet majd azoknak a Windows XP felhasználóknak, akik régi merevlemezüket újabbra cserélnék. A szépemlékű DOS operációs rendszer felbukkanása óta ugyanis a merevlemezek blokkjai 512 bájtosra vannak formatálva. Ennek a formátumnak az elterjedése nem is annyira a DOS-nak, mint inkább az IBM-nek volt köszönhető, aki floppy lemezein 512 bájtos kiosztást használt.

Bár az 512 bájtos blokkok nagyon jó szolgálatot tettek a régi, néhány megabájt kapacitású memóriák esetében, a terrabájtos winchesterek esetében már inkább csak akadályozzák a munkát. A kis blokkok mindegyikéhez tartozik ugyanis egy kis memóriaterület, ami a hibajavításhoz elengedhetetlen, másrészt az egyes blokkok közt pici rést is kellett hagyni, hogy az olvasófej felismerje, hol is jár. Ezek az adat tárolására nem alkalmas területek a nagyobb merevlemezeken összességükben már tekintélyes méretű használhatatlan űrt jelentettek.

Az új formátum 4 kilobájtos blokkokat használ majd, a mostaniak nyolcszorosát. Ez azt jelenti, hogy a kihasználatlan memóriaterület aránya a nyolcadára csökkent. A memóriagyártók által elfogadott döntés értelmében 2011-től már csak új technológiával készült merevlemezeket gyártanak majd.

Mivel az új formátumra való áttérésre évek óta készülnek a gyártók, nem kerülte el a figyelmét az operációs rendszerek készítőinek sem. Csakhogy a Windows XP még az előtt került a boltok piacára - 2001-ben -, hogy ez egyáltalán felmerült volna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár a merevlemezgyártók esküdnek rá, hogy a rendszer képes lesz emulálni a régi, 512 bájtos blokkokkal dolgozó rendszert, a szakértők szerint ez jelentősen lelassíthatja az írási folyamatokat a vincsesztereken, holott épp ennek ellenkezője lenne a változtatás célja.

Vagyis elképzelhető, hogy a világ jelenleg legelterjedtebb operációs rendszerének napjai meg vannak számlálva. A Windows XP jelenleg a kéziszámítógépek, laptopok és asztali gépek csaknem 54 százalékán fut, fiatalabb testvére, a Vista megszorongatni sem tudta a 24 százalékos eredményével. A sorozat legfrissebb tagja, a Windows 7 a számítógépek kevesebb, mint 10 százalékán fut.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06