14 °C Budapest

A Kádár-korszakban jobb volt?

Pénzcentrum
2009. június 16. 09:03

A magyar fiatalok egyre rosszabbnak érzik saját, és az ország kilátásait: a drogok terjedésének problémája ma már eltörpül a munkanélküliség és kilátástalanság réme mögött.

A Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Ifjúság 2008 címet viselő gyorsjelentése alapján a magyar fiatalok egyre pesszimistábbak. A kutatás során nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek körülményeikről, terveikről, életmódjukról, a politikához való viszonyukról.

A vizsgálatot immár harmadik alkalommal végezték el. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan alakult az utóbbi tíz évben az emberek életszínvonala, 2004-ben a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy romlott, 2008-ban már 80 százalék. Az ország gazdasági helyzetéről 2004-ben a fiatalok fele állította, hogy romlott, 2008-ban 84 százalék. Ami a saját családjuk anyagi helyzetét illeti, erről 2004-ben 36 százalék mondta, hogy romlott, tavaly pedig 62 százalék.

A fiataloknak azt is el kellett dönteniük, hogy a mostani vagy a Kádár-rendszert találják-e jobbnak. A válaszadók mindössze 51 százaléka szerint jobb a mai rendszer, mint az előző. A megélhetéssel, létbiztonsággal kapcsolatos kérdéseknél egyértelműen a Kádár-rendszert ítélték jobbnak, míg a szórakozási lehetőségek vagy a felsőoktatás tekintetében a jelenlegit.

A politikai rendszerekről szintén ellentmondásosan vélekednek a mai fiatalok: 14 százaléka szerint "bizonyos körülmények között a diktatúra jobb, mint a demokrácia", 31 százalék szerint pedig "a hozzám hasonló emberek számára az egyik politikai rendszer olyan, mint bármelyik másik", és 41 százalék vélte úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17