11 °C Budapest

A Kádár-korszakban jobb volt?

Pénzcentrum
2009. június 16. 09:03

A magyar fiatalok egyre rosszabbnak érzik saját, és az ország kilátásait: a drogok terjedésének problémája ma már eltörpül a munkanélküliség és kilátástalanság réme mögött.

A Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Ifjúság 2008 címet viselő gyorsjelentése alapján a magyar fiatalok egyre pesszimistábbak. A kutatás során nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek körülményeikről, terveikről, életmódjukról, a politikához való viszonyukról.

A vizsgálatot immár harmadik alkalommal végezték el. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan alakult az utóbbi tíz évben az emberek életszínvonala, 2004-ben a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy romlott, 2008-ban már 80 százalék. Az ország gazdasági helyzetéről 2004-ben a fiatalok fele állította, hogy romlott, 2008-ban 84 százalék. Ami a saját családjuk anyagi helyzetét illeti, erről 2004-ben 36 százalék mondta, hogy romlott, tavaly pedig 62 százalék.

A fiataloknak azt is el kellett dönteniük, hogy a mostani vagy a Kádár-rendszert találják-e jobbnak. A válaszadók mindössze 51 százaléka szerint jobb a mai rendszer, mint az előző. A megélhetéssel, létbiztonsággal kapcsolatos kérdéseknél egyértelműen a Kádár-rendszert ítélték jobbnak, míg a szórakozási lehetőségek vagy a felsőoktatás tekintetében a jelenlegit.

A politikai rendszerekről szintén ellentmondásosan vélekednek a mai fiatalok: 14 százaléka szerint "bizonyos körülmények között a diktatúra jobb, mint a demokrácia", 31 százalék szerint pedig "a hozzám hasonló emberek számára az egyik politikai rendszer olyan, mint bármelyik másik", és 41 százalék vélte úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb.

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm