SMS-ben is lehet majd BKV jegyet venni

Pénzcentrum
2008. április 23. 08:15

Mobiltelefonnal is lehet majd jegyet venni a BKV járataira. A tesztüzem hamarosan el is indul, az elsőként tesztelt megoldást a három mobilszolgáltató közösen szállítja majd, ha beválik a rendszer - írja a Népszabadság.

Nemcsak a technológia vadonatúj, hanem maga a jegy is: a mobiltelefonon ugyanis időalapú, azaz 60, hét végén pedig 90 percig érvényes jegyet vásárolhat az utazó, méghozzá 499 forintért. A mobilos rendszerben - ahogyan az autópálya-matrica vásárlásakor - az előre meghatározott, rövid telefonszámra küldött üzenettel indul a jegyvásárlás folyamata. Erre a központ kiküld egy válaszüzenetet, amelyben kér egy megerősítést, így garantálva azt, hogy egyetlen SMS véletlen elküldésével nem vásárolunk több száz forintos buszjegyet. Igaz, az SMS-ek díját akkor is kiszámlázzák, ha az ügyfél megvásárolja a jegyet, és akkor is, ha nem.

Az iparági szakértők véleménye szerint bonyolult a rendszer és hasonló véleményt fogalmaztak meg a mobiljegy ellenőrzési módszeréről is: a tervek szerint egy speciális kódsort kell begépelni a telefonba, amelynek eredményeképp a telefon lekéri a központból az adatokat, majd a kijelzőjén megjelenik a jegy érvényességi ideje, a vásárlás dátuma, valamint egy speciális kód. Ez alapján az ellenőr egyértelműen meg tudja állapítani, hogy a jegy valós-e vagy sem, azaz tényleg arról a mobilról vásárolták, amin épp mutatja az utas.

A technológia ugyan kizárja a jegyek hamisításának a lehetőségét, ám nem teszi hatékonyabbá az ellenőrzést. Sőt. A bliccelőknek így elég akkor jegyet venni, ha észlelik az ellenőrök jelenlétét, tehát könnyen elképzelhető, hogy a bérletesek egy jelentős tábora áll majd át az alkalmi jegyvásárlásra.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35