2 °C Budapest

Ismét drágulhat a tej

Pénzcentrum
2008. április 14. 08:15

A szakma most, egy "ereszkedő periódus" után, júniusra ismét emelkedést vár, száz forint körüli tetőzéssel. A jelenlegi alacsony felvásárlási árakhoz egy hazai cég felelőtlensége és a felére visszaesett exportárak vezettek. Azonban a tejelő tehénállomány nem sínylette meg a tejpiac hullámzását, és az itthon termelt tej mennyisége sem változott - írja a Magyar Hírlap.

A múlt év végén és az idei esztendő első két hónapjában akkora volt a kereslet a tej iránt, hogy a felvásárlók 95-100 forintot is adtak az extra minőségű nyers tej literjéért. Kevés volt a tej, és mivel a féltek, hogy nem jutnak kellő mennyiséghez, elindították azt az árspirált amelynek a vége esetenként a száz forintot is meghaladta. Ezeket az árakat a fogyasztói árakban nem lehetett érvényesíteni. Egyebek között ez vezetett oda, hogy az első negyedévben szerződött árakat a felvásárlók elkezdték apasztani. Január-februárban átlagosan 93-98, márciusban kilencven forintot fizettek egy liter tejért.

A belföldi árak csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy a szabadpiacon 40-45 eurócentről 26-27 eurócentre esett a tej ára, és az exportőröknek már nem érte meg a külpiacon értékesíteni a nyers tejet.

Ezért tetemes tejmennyiség maradt Magyarországon, ahol a piaci pozíciókat tovább rontotta egy észak-magyarországi cég, amely túlvállalta magát, bespájzolt a 110 forintos tejből, majd hetven forintért adta tovább. Ennek a tejtermelők látták kárát, a szerződést mellőzve a felvásárlók nem a rögzített tejárat fizették" - közölte Istvánfalvi. Most 85-88 forintot kínálnak egy liter extra tejért. Ez az ár júniusra - egy esetleges májusi eséssel is számolva - ismét elérheti a kilencven forintot. Azért csak feltételesen, mert most már a szakma is nehezen jósol előre a tejpiacon, hiszen sem a tavalyi harmincszázalékos emelkedésre, sem a mostani gyors csökkenésre nem számítottak a szereplők.

A júniusi emelkedésre viszonylag egyszerű a válasz: a tömegtakarmány készletei lassan elfogynak, drágul az abraktakarmány, a szója és a napraforgó is. A termelés csökken, a kereslet pedig újfent emelkedik. Ugyanakkor érdekes, hogy ezt az ingadozást a tejelő tehénállomány alig sínylette meg, a létszám nem csökkent számottevően.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem