20 °C Budapest

Ismét drágulhat a tej

Pénzcentrum
2008. április 14. 08:15

A szakma most, egy "ereszkedő periódus" után, júniusra ismét emelkedést vár, száz forint körüli tetőzéssel. A jelenlegi alacsony felvásárlási árakhoz egy hazai cég felelőtlensége és a felére visszaesett exportárak vezettek. Azonban a tejelő tehénállomány nem sínylette meg a tejpiac hullámzását, és az itthon termelt tej mennyisége sem változott - írja a Magyar Hírlap.

A múlt év végén és az idei esztendő első két hónapjában akkora volt a kereslet a tej iránt, hogy a felvásárlók 95-100 forintot is adtak az extra minőségű nyers tej literjéért. Kevés volt a tej, és mivel a féltek, hogy nem jutnak kellő mennyiséghez, elindították azt az árspirált amelynek a vége esetenként a száz forintot is meghaladta. Ezeket az árakat a fogyasztói árakban nem lehetett érvényesíteni. Egyebek között ez vezetett oda, hogy az első negyedévben szerződött árakat a felvásárlók elkezdték apasztani. Január-februárban átlagosan 93-98, márciusban kilencven forintot fizettek egy liter tejért.

A belföldi árak csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy a szabadpiacon 40-45 eurócentről 26-27 eurócentre esett a tej ára, és az exportőröknek már nem érte meg a külpiacon értékesíteni a nyers tejet.

Ezért tetemes tejmennyiség maradt Magyarországon, ahol a piaci pozíciókat tovább rontotta egy észak-magyarországi cég, amely túlvállalta magát, bespájzolt a 110 forintos tejből, majd hetven forintért adta tovább. Ennek a tejtermelők látták kárát, a szerződést mellőzve a felvásárlók nem a rögzített tejárat fizették" - közölte Istvánfalvi. Most 85-88 forintot kínálnak egy liter extra tejért. Ez az ár júniusra - egy esetleges májusi eséssel is számolva - ismét elérheti a kilencven forintot. Azért csak feltételesen, mert most már a szakma is nehezen jósol előre a tejpiacon, hiszen sem a tavalyi harmincszázalékos emelkedésre, sem a mostani gyors csökkenésre nem számítottak a szereplők.

A júniusi emelkedésre viszonylag egyszerű a válasz: a tömegtakarmány készletei lassan elfogynak, drágul az abraktakarmány, a szója és a napraforgó is. A termelés csökken, a kereslet pedig újfent emelkedik. Ugyanakkor érdekes, hogy ezt az ingadozást a tejelő tehénállomány alig sínylette meg, a létszám nem csökkent számottevően.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?