2 °C Budapest

Kinek kell fizetni a vizitdíjat?

Pénzcentrum
2006. szeptember 5. 15:00

Döntés született ugyan a vizitdíj bevezetéséről, a fizetés módja azonban még nyitott kérdés. Külföldön van, ahol automatát állítottak a rendelők bejáratához, és abból lehet megvenni az orvosi ellátásra jogosító szelvényt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Döntés született ugyan a vizitdíj bevezetéséről, a fizetés módja azonban még nyitott kérdés. Külföldön van, ahol automatát állítottak a rendelők bejáratához, és abból lehet megvenni az orvosi ellátásra jogosító szelvényt - írja a Magyar Hírlap.

Alig négy hónapja van az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy kidolgozza, milyen módon kell a betegeknek leróniuk január elsejétől a háziorvosoknál és a szakrendelőkben fizetendő háromszáz forintos vizitdíjat, illetve a kórházi napidíjat. A szaktárca még a héten egyeztetést kezd a szakmai szervezetekkel a díj beszedésének technikai megoldásáról - mondta Molnár Lajos szakminiszter.

Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint a nagyobb praxisokban jelentős adminisztrációs többletterhet jelent majd a vizitdíj beszedése, ami miatt nő a várakozási idő. Követhetetlen lesz, ki az, aki már az adott évben legalább tizenötezer forintnyi vizitdíjat az orvosoknál hagyott, és nem kell többet fizetnie.

Konkrét javaslata van Uhrik Tibor járóbeteg-ellátással foglalkozó szakembernek. Szerinte megoldás lehet egy öt-tízezer forintos, minden év elején megvásárolható csekktömb, az ebben található szelvényekkel fizethetne a beteg.

Skultéty László, a GKI-Egészségügy-kutató Intézet ügyvezető igazgatója ugyanakkor úgy látja, a kuponos megoldás megdrágítaná a rendszert. Szerinte minden szakrendelőben betegirányító pultokat kell kialakítani, s a páciens a kartonjának kikérésekor befizetheti a vizit árát is. A háziorvosi rendelőkben a számítógéphez csatlakoztatott egyszerű, nyugtát adó pénztárgép lehet a megoldás.

Szlovákiában a kórházak és a nagyobb rendelőintézetek kapujában automatánál kellett kifizetni a vizitdíjat. A gép a bedobott húsz korona ellenében kiadott egy fizetési igazolást, ezzel kereshette fel a beteg az orvosát. A kisebb rendelőkben a betegirányító ablaknál lehetett fizetni, míg a háziorvosnak személyesen adták át a kezelésre jelentkezőknek a vizit árát.

Számtalan kérdés azonban nyitott: például hogyan térítik vissza a szociálisan rászorulóknak a befizetett vizitdíj kétharmadát, és mi történik azzal a beteggel, akinél épp csak 270 forint van, vagy nincs pénz.

Egy biztos: a kormány döntése szerint a vizitdíj az egészségügyi intézményeknél marad, ezért érdekeltté válnak az összeg behajtásában. Mikola István (Fidesz) szerint viszont a vizitdíjból befolyó, becslések szerint harmincmilliárd forintos összeg jelentős részét az adminisztráció viszi majd el. A kormány elképzeléseivel ellentétben az új sarc nem váltja ki a hálapénzt sem, és nem csökkenti az indokolatlan orvoslátogatások számát.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete attól tart, hogy a kormány pénteken bejelentett döntései miatt tömegek maradhatnak orvosi ellátás nélkül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?