2 °C Budapest

Mindenki számlát kapna - csak időhúzás a Zöld könyv?

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 08:11

Az MSZP frakciója hosszas szakértői viták után abban egyezett meg: minden egészségügyi ellátásról állítson ki számlát a szolgáltató háziorvos, a szakrendelő vagy a kórház - értesült a Világgazdaság. Ezen ellenőrizheti a beteg, hogy milyen beavatkozásokat végeztek el rajta, s azoknak mekkora a költsége. Jelképes összeget kellene állnia; ez szolgáltatásoktól függően a számla 1-10 százaléka lenne, a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

többit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizetné. Ám az OEP kizárólag a beteg által aláírt számla után fizetne az egészségügyi intézménynek. Az MSZP-frakció ma ismerteti az egészségügy átalakítását célzó tervekről kialakított véleményét.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja tehát eltérő véleményen van a vizitdíj kérdésében, mint a szabad demokrata irányítású szaktárca. Utóbbi szerint az Európai Unió tagállamainak kétharmadában bevezették már a lakossági önrészfizetést (co-payment) annak érdekében, hogy a beteg tudja: amikor orvoshoz fordul, szolgáltatást vásárol. A VG emlékeztet: az SZDSZ elismeri, hogy a tb-járulék fizetése mellett bevezetendő lakossági önrész, a vizitdíj vagy a kórházi napidíj szakmai és etikai megfontolásokat vet fel. Emellett azt is elismerik, hogy ezek szimbolikus összege miatt az állami források pótlására nem alkalmas. A Zöld könyvben amellett teszik le a voksot, hogy mindenki fizessen vizit- vagy napidíjat, de az igazán rászorulók kompenzációt kapjanak.

A VG kormány közeli körökre hivatkozva azt is írja, hogy egyre inkább az hallani: a Zöld könyv nem más, mint az őszi önkormányzati választásokig tartó időhúzás. Ennek oka, hogy az egészségügyi intézmények az önkormányzatok tulajdonában vannak, így nem mindegy, mely pártok kerülnek pozícióba ősszel a települési helyhatóságokban. Azt mondják, hogy a választásokig inkább csak vitákról, társadalmi egyeztetésekről lehet majd hallani - de nem történik semmi érdemleges.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?