Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Lecsapott az MNB: ez a vállalat nem adhat többé hitelt, minden engedélyét visszavonták

2021. május 17. 14:25

Az MNB visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. A MikroCredit saját tőkéje huzamosabb ideje nem érte el a törvényi minimumot, a jegybanknak a tőkehelyzet rendezésére vonatkozó kötelezéseit pedig a társaság nem teljeskörűen teljesítette.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a MikroCredit Zrt. pénzügyi vállalkozásként hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységi engedélyeit. A jegybank ezzel együtt a határozat közzétételének napjával elrendelte a társaság végelszámolását, végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t jelölte ki.

Az intézkedés oka, hogy a MikroCredit Zrt. nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens (üzletileg megbízható) működést meghatározó előírásainak, illetve több alkalommal megsértette a tőkeelőírásra vonatkozó jogszabályokat és az MNB korábbi határozatait is.

A MikroCredit Zrt. – mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége, illetve a pénzügyi vállalkozás éves és negyedéves adatszolgáltatásai alapján megállapítható – saját tőkéjének összege huzamosabb ideje nem érte el jegyzett tőkéjének összegét, illetve ezt követően a jogszabályi minimumként előírt induló tőke mértékét sem. A jogszabályi előírások szerint, ha a saját tőke összege az engedélyezés feltételeként előírt induló tőke legalacsonyabb szintje alá csökken, az MNB 18 hónapot adhat a jogszabályi előírás teljesítésre.

Az MNB a tőkeszint csökkenését követően több alkalommal hozott a tőkehelyzet rendezését előíró, felügyeleti intézkedést tartalmazó határozatot. A MikroCredit Zrt. azonban az ezekben megszabottakat nem teljeskörűen teljesítette, és intézkedései nyomán sem érte el a törvényi minimumelőírásnak megfelelő tőkeszintet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MikroCredit Zrt. engedély-visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra, hiszen a társaság jelenlegi pénzkölcsöneinek volumene a bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozások teljes hitelállományának alig 2 ezrelékére rúg, és a társaság az elmúlt bő egy évben nem végzett aktív tevékenységet. A pénzügyi vállalkozás által korábban kihelyezett pénzkölcsönök törlesztéseit az érintett ügyfeleknek szerződéseik szerint változatlanul teljesíteniük kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm