19 °C Budapest

Menti a kormány a kapuvári húsgyárat

Pénzcentrum
2012. szeptember 12. 18:47

Miután szerdán ismertté vált, hogy szinte teljesen leállt a termelés a 400 embert foglalkoztató kapuvári húsgyárban, a kormány arról döntött, hogy nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja, a húskombinátban érintett mindkét céget.

A Kormányszóvivői Iroda szerda délutáni közleménye szerint "a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások okán". "Ezen helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése miatt a Kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja, a húskombinátban érintett mindkét céget" - olvasható a közleményben.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy - több hétig tartó termeléscsökkentés után - szerdára szinte teljesen leállt a 400 embernek munkahelyet adó kapuvári húsgyár, az embereket hazaküldték. Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, a gyár érdekképviseleti vezetője a gyár előtt az MTI-nek nyilatkozva szerdán elmondta, hogy nem állt le, ám jelentősen csökkentette termelését a Kapuvári Hús Zrt. Konkrétumok említése nélkül azt mondta, lényegesen kevesebb alapanyag érkezik és késztermék távozik az üzemből. Folyamatosan cserélődik, hogy kiket hívnak be munkára. Kérdésre válaszolva Pászli Tibor közölte, hogy a tulajdonosváltás előtt is voltak problémák, amelyek nagyobbak lettek az utóbbi időben. Tájékoztatása szerint a termelés csökkentése aggodalomra ad okot, mivel szeretnék a 400 munkahelyet és az üzleti partnereket megtartani. "Én úgy tudom, hogy a tulajdonosnak is ez az akarata" - tette hozzá. Közlése szerint hetek, hónapok óta folynak tárgyalások a cég jövőjéről, a nemrégiben történt tulajdonosváltással pedig felgyorsultak az események.

Gondban a húsipar

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) egy héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt júniusi levelet, amelyben azt kérte, hogy a rendelkezésére álló gazdasági, jogi, pénzügyi eszközökkel tegyen meg mindent a húsipar versenyképességének erőteljesebb javítása érdekében. A szakszervezet már akkor arra figyelmeztetett, hogy Gyulán és Kapuváron együttesen már több mint 800 munkahely sorsa forog kockán, gyors intézkedések hiányában mindkét cég leállhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány augusztus végén már stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Gyulai Húskombinátot és akkor is hangsúlyozta, hogy minden szükséges lépést megtesz a kabinet a magyar húsipar megsegítéséért.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm