24 °C Budapest

Hegyekben áll az adósság a Malévnál

2010. február 3. 09:34

Sikertelen volt a Malév nemrégiben összehívott közgyűlése, miután a kudarcba fulladt magyar-orosz kormányközi tárgyalások sem vezettek eredményre, így nem lehetett olyan kérdésekben dűlőre jutni, mint az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok visszahívása és újak választása, illetve a légitársaság tőkehelyzetének rendezése. Közben az adósságszámláló egyre ketyeg - írta a Magyar Nemzet.

A magyar kormány tavalyi határozata szerint hazánk hozzájárulna, hogy az Oroszországnál - illetve azon belül a Vnyesekonombanknál - lévő 32 millió euró bankgarancia elengedéséhez, ha a magyar állam többségi tulajdont szerez a társaságban az orosz bank pedig középlejáratú hitelt nyújt a Malév tevékenységének finanszírozásához. A korábbi kormányhatározat január 31-ét jelölte meg, mint a megállapodás létrejöttének végső határidejét, ám ez mégsem történt meg. A kisebbségi tulajdonos orosz fél - a nagyobb részvényhalmot az Airbridge Zrt. birtokolja - ugyanis vonakodik hitelezni a légicéget és a tőkeemelésben sem kíván részt venni, még akkor sem, ha a magyar kormány a Malév 19 milliárdos köztartozásának elengedését helyezte kilátásba a többségi tulajdon megszerzése fejében. (Igaz Oszkó Péter belügyminiszter korábban leszögezte, friss pénzt a magyar állam sem tud a Malévba tenni.)

Eközben folyamatosan halmozódik a Malév adósságállománya. A cég a magyar költségvetésnek 19 milliárd forinttal tartozik, kisebbségi tulajdonosának az orosz Vnyesekonombanknak 28 milliárd forinttal. Emellett komoly tartozásai vannak a szolgáltatói felé is: a Budapest Airportnak például a legutóbbi híradások szerint 10 milliárd forinttal tartozik. A közgyűlés jövő kedden, február 9-én folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?