Mi lesz a szelektív hulladékgyűjtéssel? Megy minden a darálóba...

Pénzcentrum
2008. december 11. 08:30

A szelektív hulladékgyűjtési és újrahasznosítási ágazatot sem hagyta érintetlenül a válság, hiszen a másodlagos nyersanyagok iránti kereslet töredékére csökkent, ami az árakat is felemésztette - írja a Világgazdaság.

A pénzügyi válság hatására a spekulatív tőke szinte teljesen kivonult a nyersanyagok piacáról, ami drasztikus zuhanást idézett elő az elsődleges és a másodlagos nyersanyagok árában is. Ezt tetézi csak az ipari termelés megtorpanása, a sorozatos gyárleállások, ami megszűntette a keresletet a hulladékból előállított másodlagos nyersanyagok iránt - összegezte az eseményeket a hazai Fémszövetség elnöke.

A ár olyannyira lecsökkent, hogy most már a szelektíven gyűjtött hulladékok elszállítására és hasznosítására sem elegendő, ami főként az erre szakosodott mikrovállalkozásokat érinti kellemetlenül.

Az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezetője szerint az árakban persze lesz korrekció a piacon, de biztos, hogy a válság előttinél alacsonyabb egyensúlyi ár fog kialakulni, amihez a szereplőknek muszáj lesz alkalmazkodniuk.

Az elmúlt években éves szinten összesen mintegy 1,2 millió tonna vas-, 480 ezer tonna papír-, 150 ezer tonna nemvasfém- vagy színesfém-, 40 ezer tonna műanyag-, valamint 22 ezer tonna akkumulátorhulladékot gyűjtöttek be, az iparág forgalma pedig meghaladja a 200 milliárd forintot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem