Mi lesz a szelektív hulladékgyűjtéssel? Megy minden a darálóba...

Pénzcentrum
2008. december 11. 08:30

A szelektív hulladékgyűjtési és újrahasznosítási ágazatot sem hagyta érintetlenül a válság, hiszen a másodlagos nyersanyagok iránti kereslet töredékére csökkent, ami az árakat is felemésztette - írja a Világgazdaság.

A pénzügyi válság hatására a spekulatív tőke szinte teljesen kivonult a nyersanyagok piacáról, ami drasztikus zuhanást idézett elő az elsődleges és a másodlagos nyersanyagok árában is. Ezt tetézi csak az ipari termelés megtorpanása, a sorozatos gyárleállások, ami megszűntette a keresletet a hulladékból előállított másodlagos nyersanyagok iránt - összegezte az eseményeket a hazai Fémszövetség elnöke.

A ár olyannyira lecsökkent, hogy most már a szelektíven gyűjtött hulladékok elszállítására és hasznosítására sem elegendő, ami főként az erre szakosodott mikrovállalkozásokat érinti kellemetlenül.

Az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezetője szerint az árakban persze lesz korrekció a piacon, de biztos, hogy a válság előttinél alacsonyabb egyensúlyi ár fog kialakulni, amihez a szereplőknek muszáj lesz alkalmazkodniuk.

Az elmúlt években éves szinten összesen mintegy 1,2 millió tonna vas-, 480 ezer tonna papír-, 150 ezer tonna nemvasfém- vagy színesfém-, 40 ezer tonna műanyag-, valamint 22 ezer tonna akkumulátorhulladékot gyűjtöttek be, az iparág forgalma pedig meghaladja a 200 milliárd forintot.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?