3 °C Budapest

Egyre kevesebbet vásárolunk, akkor is élelmiszert vásárolunk

Pénzcentrum
2008. május 23. 10:04

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 márciusában 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődött - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


2008 első negyedévében összesen 1329 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Márciuban a kiskereskedelmi forgalom meghaladta a 496 milliárd forintot. A kiskereskedelmi eladások 49%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17%-át a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11%-át a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.

Az értékesítések jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma márciusban 4,2%-kal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 3,2 %-kal estek vissza. Márciusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 1,1%-kal elmaradt az előző havi szintnél.


Márciusban a nem-élelmiszer kiskereskedelem változatlan áras forgalmának visszaesése tovább folytatódott, 3,3 százalékkal mérséklődött 2007 azonos időszakához képest. Az első negyedévben a csökkenés 3,6 százalékos volt. . Márciusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek értékesítésének volumene az előző év azonos hónapjának szintjén maradt, ugyanakkor szinte az összes tevékenységcsoport forgalma csökkent, a legnagyobb mértékben a használt cikkek eladásai. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma márciusban 0,1%-kal mérséklődött a februárihoz képest, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint januárban a kiskereskedelmi forgalom a 27 tagállamban 0,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Romániában és Szlovákiában, a hazai kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek még többek között Spanyolországban és Észtországban is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviseli a legnagyobb részt, aránya 2007. IV. negyedévben 38%-ot tett ki. A többi régió egyenként 9-12%-ban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. 2007. IV. negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma, a legkisebb mértékben a Nyugat-Dunántúlon (2,8%), a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúlon (4,9%).

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57