2020. október 21. szerda Orsolya

400 forint alá csökkenhet a benzin ára


A finomított termékárak közül csak a benzin jegyzésára csökkent, így a dízelesek legfeljebb a forint erősödésében reménykedhetnek. A dízelnél legfeljebb 2-3 forintos, a benzinnél akár 5-6 forintos árcsökkenés is elképzelhető.


Alig változott a Brent árfolyama a héten, a fekete arany továbbra is a 106-109 dolláros szintek között cserélt gazdát a világpiacon. Olyan hír mely erről a szintről érdemben elmozdíthatta volna a jegyzést nem érkezett a héten, ennek ellenére a finomított termékárak vegyesen teljesítettek a hét egészét tekintve.

400 forint alá csúszhat a benzinár!


A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai vegyeseb mozogtak a héten, a benzin esetében látott 2%-os csökkenés mellé a dízel 0,1%-os emelkedése társult, melyek közül csak előbbi indokolna árcsökkentést.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 221,5-ös átlagos szintekről a héten 218,2-ig erősödött a dollárral szemben, ami kedvezően hathat a hazai autósok számára. Forintban mérve a benzin 3,4%-kal, a gázolaj 1,4%-kal csökkent, így már mindkét üzemanyag ára csökkenhet.

400 forint alá csúszhat a benzinár!

 

  
A héten látott elmozdulások alapján szerdán árcsökkenésre kerül majd sor a hazai kutakon. A benzinnél 5-6, a gázolaj esetében literenként 2-3 forintos árcsökkentésre kerülhet majd sor. A lépést a gázolaj esetén csak a forint erősödése indokolhatná, míg a benzin esetén fele részt a forint erősödése, fele részt a finomított termékárak esése magyarázza majd az árcsökkentést. A dízel esetén az árak szinten tartása sem okozna meglepetés.
A MOL árképzése és a Portfolio.hu által készített becslés

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó