22 °C Budapest
Nevetségesen olcsó úti cél 2022 nyarára: kevés magyar ismeri a posztszovjet mennyországot

Nevetségesen olcsó úti cél 2022 nyarára: kevés magyar ismeri a posztszovjet mennyországot

2022. április 27. 14:29

Groteszk változatosság és kifogyhatatlan mennyiségű természeti gyönyör egy háromnegyed Magyarországnyi területbe zsúfolva: ez Grúzia. Még szinte ismeretlen a magyar utazók előtt, holott közvetlen repülőjárattal is elérhető az év nagyrészében. De igazán vonzóvá az teszi, hogy ma már kevés olyan szeglete van a világnak, ahol ilyen kevés pénzből ki tudunk hozni egy tengerparti nyaralást.

A magyar turisták számára szinte ismeretlen Grúzia tengernyi meglepetéssel szolgál az utazóknak. a TikTokon szúrtunk ki egy videót, mely úgy mutatja be az országot, ahogy eddig nem láttuk. Egy blogger osztotta meg tapasztalatait: eszerint kifejezetten olcsó város a tengerparti Batumi, még a mi pénztárcánkhoz képest is. A reptéri transzfer, ami 2,5 órás út 2400 forintba kerül átszámítva, és taxizni is 300-500 forint közötti összegekért tudunk a városon belül egy applikáció segítségével.

Az étkezés is nagyon olcsó 1200-1700 forint körüli összegekért lehet hozzájutni a grúz konyha remekeihez. De nem érdemes kihagyni a híresen finom helyi borokat sem, melyekhez szinte fillérekért juthatunk hozzá, 500-1000 forint közötti összegért. A koktéloknak azért itt is megkérik az árát, nagyjából 1500 forint körüli összegbe kerülnek.

@szilviadubadub

♬ Summer day - TimTaj

Hogy a a hazainál mérsékeltebb árakra számíthatunk Grúziában, az egészen biztos, a Bono utazási központ beszámolója szerint is

  • egy főétel kedvező árú étteremben 16,5 lari - kb. 2000 forint
  • középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 60 lari - kb 7000 forint
  • egy korsó helyi csapolt sört 3 lari - kb. 350 forint
  • egy üveg import sört 5 lari - kb. 600 forint
  • egy kapucsínót 4,92 lari - kb. 580 forint
  • egy üveg vizet 0,87 - kb. 100 forint
  • egy üdítőt 1,78 lariért, kb. 210 forint kaphatunk étteremben.

Az üzletekben is mérsékeltek az árak a beszámolók szerint, ABC-ben vagy piacon

  • 1 liter tej 3,58 lari - 422 forint
  • fél kg kenyér 1,14 lari - 134 forint
  • 1 kg alma 3,16 lari - 370 forint
  • 1 kg banán 3,94 lari - 464 forint
  • 1,5 liter ásványvíz 1,23 lari - 145 forint
  • egy üveg sör 2,87 lari - 338 forint
  • egy üveg bor 15 lari - 1770 forint
  • egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,5 lari (60 forint)
  • taxizni 3 lariért (354 forint) tudunk kilométerenként.

Grúziába el lehet jutni közvetlen járattal, Wizzair-rel, méghozzá elég jó áron. Kutasziba száll le a gép, ahonnan már csak 140 kilométer a csodás tengerparti nagyváros, Batumi. A szállás sem kerül horror összegbe, de érdemes több paltform ajánlatait is összehasonlítani. Aki a teljes apartmanokat szereti az az Airbnb-n találhat éjszakánként akár 7-10 ezer forintért is szállást nyár közepére, szállodai szobát 15-20 ezer forint körüli összegért, de ez nagyban függ természetesen az utazás időpontjától és a lokációtól is. 

Ki mit tud?

A 3,7 milliós népességű Grúzia Kelet-Európában, méghozzá a Fekete-tenger keleti partján fekszik. 1922-től 1991-ig szovjet tagállam, ma inkább már a NATO és az EU felé igyekszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben – látnivaló tehát bőven akad az országban. Területe földrajzi-éghajlati szempontból igen változatos, egyaránt vannak hegyvidéki és szubtrópusi éghajlatú részei.

Grúzia az európai és ázsiai kultúrák állandó olvasztótégelye, a vadkelet kapuja, posztszovjet mennyország azok számára, akik „valami mást” keresnek. Groteszk változatosság és kifogyhatatlan mennyiségű természeti gyönyör egy háromnegyed Magyarországnyi területbe zsúfolva - írja a WanderWell. Grúzia világ azon nagyon kevés országainak egyike, amelynek önálló vallása, saját nyelve és igazán különleges és szép-ábécéje is van hosszú évszázadok óta. No és persze itt játszódik Bertolt Brecht remekműve, a Kaukázusi krétakör. 

Ushguli, Svaneti, Grúzia
Ushguli, Svaneti, Grúzia

Beutazás

2021. május 21-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Grúziába, a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a két oltás (kivétel egydózisú vakcinák) meglétének tényét igazoló angol nyelvű  igazolással Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a csak védettséget igazoló kártya NEM váltja ki az oltási igazolást. Ha nincs meg a két oltás de van védettséget igazoló kártya, abban az esetben is szükséges PCR teszt bemutatása. 

A Magyarország és Georgia közötti kétoldalú megállapodás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé az oltási igazolással rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. Elfogadott oltások: valamennyi, a WHO által elfogadott vakcina, kivéve a Szputnyik V-t, amelyek politikai okokból nem fogad el Grúzia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem