Budapest, Changing of the guard at the Hungarian Parliament Building, soldiers being photographed by tourists landscape, on September 17 2019 in Hungary

Tönk szélén a magyar idegenvezetők többsége: mindegy hogyan, csak dolgoznának már

2021. július 13. 10:04

Bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány idegenvezető hagyta ott végleg a szakmát a koronavírus-járvány kitörése óta, rengetegen kényszerültek váltani - írja a Világgazdaság

A pandémia előtti 4500 aktív idegenvezető közül sokan helyezkedtek el BKV-ellenőrnek, pizzafutárnak, tanárnak, vállaltak nyelvórákat vagy váltottak az informatikai szektorra
– nyilatkozta a VG-nek Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke. Hozzátette, a sok pályaelhagyó miatti hiány eddig azért nem volt szembetűnő, mert az országba még csak szállingóznak a turistacsoportok. Bár a digitális uniós Covid-igazolvány július 1-e óta elérhető, a csoportos utak megszervezése időbe telik.

Amíg nem nő a beérkező turistacsoportok száma, az idegenvezetők nem tudnak stabilan elhelyezkedni a szakmájukban, így a MIE elnöke szerint havi százezer forintos támogatás is segítséget jelentene ahhoz, hogy többen ne hagyják el a pályát. Ráadásul a pandémia kitörése óta teljesen magukra maradtak a főállású idegenvezetők, sokan a 219 ezer forint támogatást sem tudták igénybe venni, miután a szeptemberi határzár óta szüneteltették a vállalkozásukat, így nem feleltek meg a feltételeknek.

Emellett az is csekély segítség volt, hogy az iparűzési adó 50 százalékát (összességében nagyjából évi 12 ezer forintot), illetve az egyéves kamarai díjat (5000 forintot) sem kellett befizetni. A MIE elnöke úgy látja, hogy a szervezet tagjai számára az elmúlt időszak rendkívül megterhelő volt, így a pályán maradt idegenvezetők ki vannak éhezve a munkára. Ezért a korábbi bérek egyelőre előreláthatóan nem emelkednek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53