Meg fogsz lepődni: ennyi pénzt hagynak a turisták Magyarországon

Meg fogsz lepődni: ennyi pénzt hagynak a turisták Magyarországon

2019. december 13. 14:28

Az európai országokban a belföldi turizmusból adódó fogyasztás csaknem a duplája a külföldről érkező turisták fogyasztásának. Az Európai Unió átlaga azonban megtévesztő lehet, mert az egyes országok között hatalmas eltérés van abban, mekkora a belföldi turizmus bevételeinek aránya az idegenforgalmi ágazatban. A külföldi turisták által kedvelt célországokban a belföldről érkező turisztikai költések arányosan alacsonyabbak, Máltán például csak 10 százalék, míg Németországban 85 százalék. Mutatjuk, hogyan alakulnak a számok a többi országban.

A turizmus ma már nem korlátozódik a nyári időszakra, tavasszal, ősszel és télen is éppúgy utaznak a magyarok belföldön, illetve látogatják meg az országunkat külföldiek. A Tourism Satellite Accounts most megjelent adatai szerint hatalmas eltérés van az európai országok között abban, hogy a turizmusból származó bevételeinek hány százalékát adja a belföldi turizmus, és hányat a külföldről érkező turisták fogyasztása. Logikus, hogy külföldiek által kedvelt célországokban, mint Portugália a külföldi fogyasztás fog dominálni, míg Finnországban a finnek belföldi turizmusa a nagyobb arányú, költések szempontjából. Viszont mi a helyzet például Ausztriával, vagy éppen Magyarországgal?

Magyarországon éppen fordított az arány, mint az EU-ban, míg az országok átlaga azt mutatja, a belföldről érkező turisták fogyasztása 2:1 arányban dominál, addig Magyarországon a külföldről érkezők fogyasztása csaknem duplája a belföldről érkezők költéseinek. Az idegenforgalmi fogyasztás (belföldi és külföldről érkező turisták fogyasztása) 1276 milliárd euróra (419535,8 milliárd forintra) rúg az EU-s tagállamokban. Németország jár az élen 287 milliárdos bevételével, mögötte az Egyesült Királyság és Franciaország 188 milliárddal.

Az összehasonlítás érdekében ezeket a számokat érdekes a lakosságszám arányában is megvizsgálni - mert egy kis lélekszámú, népsűrűségű ország, amely ugyanolyan bevétellel bír, per fő többet profitál a turizmusból. Így látható, hogy az országban a belföldi és külföldi turisták összes költése mennyit tesz ki a népesség függvényében. Ebben az esetben Hollandia vezet 5000 euró/fővel, Ausztria követi 4600 euró/fővel. Németország ebben az összevetésben csak a harmadik 3500 euróval, és a dobogóra felfért még Svédország és Dánia, a maguk 3200 és 3000 eurójával per kopf. A legalacsonyabb fogyasztást/fő Lengyelország és Románia jelentette, kevesebb mint 500 eurót, de Bulgáriában, Magyarországon, Litvániában, Lettországban és Szlovákiában is kevesebb, mint 1000 euró/fő volt az összfogyasztás a lakosság arányában.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?