Ilyen egyszerűen fosztanak ki az ATM-nél: videón a csalók legújabb módszere

2018. június 21. 17:30

Nyár elején vagyunk, sokaknak még hátra van a jól megérdemelt nyári szabadság. Ebben az időszakban azonban jelentősen megugrik a bankkártyás visszaélések száma, hiszen nyaralás alatt az emberek jobban elengedik magukat, illetve a külföldön nyaralók is egyre gyakrabban használják a plasztikot. Így aztán nem árt áttekinteni, hogy milyen veszélyei vannak a külföldi kártyahasználatnak, illetve mire érdemes odafigyelni?

Külföldi nyaraláskor mindig adódik a kérdés, hogy pénzt váltsunk, vagy inkább kártyával fizessünk? Tény, hogy egyre többen döntenek az utóbbi megoldás mellett, hiszen mindenképpen kényelmesebb - egyúttal megnyugtatóbb is -, ha csak egy plasztikkártya van a zsebünkben, és nem a teljes nyaralásra szánt összeggel kell közlekednünk egy idegen országban.

Ugyanakkor a kártyahasználatnak is vannak veszélyei, ilyenkor sem vagyunk teljes biztonságban. Néhány óvintézkedés megtételével azonban jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk - nevezetesen pénz nélkül maradjunk - egy külföldi országban.

A fő szabályok ugyanazok

A legalapvetőbb biztonsági szabályok tekintetében teljesen mindegy, hogy itthon vagy a határon túl használjuk a kártyánkat: külföldön is figyelnünk kell arra, hogy biztonságos helyen tároljuk a kártyánkat, ne engedjük, hogy az illetéktelen kezekbe kerüljön. Természetesen ez igaz a kártya PIN-kódjára is.

Gyakori hiba, hogy étteremben való fizetéskor a kártyabirtokos odaadja a kártyáját a pincérnek, aki ezt kihasználva tudja lemásolni a plasztikon lévő adatokat. De szintén valós veszély - akárcsak belföldön -, hogy egy ATM-nél lopják el az adatainkat.

Külföldi óvintézkedések

Vannak ugyanakkor olyan óvintézkedések, melyeket kifejezetten a külföldi utazásokat megelőzően kell megtennünk. Először is értesítsük a bankunkat arról, hogy hamarosan külföldre utazunk. Ez azért nagyon fontos, mert a bankok figyelik a kártyás tranzakciókat, és ha azt tapasztalják, hogy szokásainktól eltérő költéseket, készpénzfelvételeket eszközölnek a kártyánkkal, akkor biztonsági megfontolásokból letilthatják azt.

A bankunk ezzel védeni akar minket - illetve magukat -, de nyilván komoly kellemetlenségeket is okozhatnak ezzel, ha emiatt pénz nélkül maradunk. A visszaélések kiszűrése érdekében mi is tehetünk azzal, hogy SMS-értesítéseket kérünk a tranzakciókról, így mi is még idejében kérhetjük a kártya tiltását, amennyiben visszaélésre gyanakszunk.

Szintén fontos, hogy az utazás előtt emeljük meg a limiteket. Lehetséges, hogy itthon elegendő a néhány ezer/tízezer forintos napi limit, de külföldön ez kevésnek bizonyulhat (például a szállás költségeinek rendezésekor). Ezt szerencsére már gyorsan, mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehetjük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztonság kedvéért szintén nem árt, ha két bankkártya is van nálunk nyaraláskor, melyeket érdemes külön helyen tartani. Így akkor sem maradunk pénz nélkül, ha az egyiket ellopnák/elveszítenénk. Ezt elkerülendő érdemes valamennyi készpénzt is magunknál tartani, amit vihetünk magunkkal otthonról is, de érdemes tudni, hogy külföldi ATM-nél is vehetünk fel készpénzt.

Mire figyeljünk az ATM-es készpénzfelvételkor?

Az ATM-es készpénzfelvétel nagy előnye - ahogy már említettük -, hogy nem kell egyszerre akár jelentős összegű valutát magunknál tartani, hanem annyi készpénzt tudunk felvenni, amennyire éppen szükségünk van. Ugyanakkor fontos, hogy résen legyünk, ugyanis a bűnözők a készpénzfelvétel során is képesek ellopni az adatainkat.

Felvétel előtt mindig ellenőrizzük a kártyaolvasót, arra ugyanis - ahogyan az a lenti videón is látható - a csalók olyan plusz alkatrészt képesek rögzíteni, melyeket a gyanútlan szemek észre sem vesznek, ugyanakkor kiválóan alkalmasak a kártyaadataink ellopására. Érdemes az ATM közvetlen környezetét is megvizsgálni, ugyanis szintén bevett csalási módszer, hogy egy rendkívül kicsi, alig észrevehető, előzőleg elhelyezett kamerával rögzítik a csalás elkövetéséhez szükséges adatokat.

Fontos azonban a számlap ellenőrzése is, ugyanis a bűnözők - a kártyaolvasóhoz hasonlóan - ide is képesek olyan plusz alkatrészt elhelyezni, mellyel képesek ellopni az adatainkat. A hamis számlap a megszólalásig hasonlít az eredetire, így a gyanútlan ügyfelek begépelik a PIN-kódjukat, amely így máris rossz kezekbe kerül.

Mi a teendő baj esetén?

Ha észleljük - vagy legalábbis gyanítjuk -, hogy a kártya, esetleg a PIN kód illetéktelen kezekbe került, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha sürgősen letiltjuk a bankkártyánkat. Ezt telefonon keresztül is megtehetjük, éppen ezért a gyors cselekvési képesség érdekében érdemes már előre elmenteni a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem