19 °C Budapest
Jövő héten nagyon drága lesz a Balaton: hol NE keress szállást?

Jövő héten nagyon drága lesz a Balaton: hol NE keress szállást?

2016. június 29. 15:01

A héten Sopronban elkezdődött a VOLT, és ezzel elindult a nyári fesztiválszezon. A hazai turizmus is felpörög, hiszen a magyar fesztiválozók mellett egyre több külföldi érkezik a hazai könnyűzenei rendezvényekre. Azoknak, akik most kezdenek szállásokat vadászni a következő másfél hónapra, mutatjuk, hogy hol és mennyiért lehet még foglalni. Elöljáróban annyit, hogy valahol már nem is érdemes próbálkozni.

Indul a 2016-os nyári fesztiválszezon, és ez már egyáltalán nem csak a magyarokat érdekli. Július elejétől gyakorlatilag minden hétvégére jut egy-egy nagyobb könnyűzenei rendezvény: a héten elindult a VOLT, augusztus végéig pedig nincs megállás. Aki szállást szeretne foglalni, annak ideje lépni, mert gyorsan fogynak a szabad helyek, a Sziget Fesztivál alatt pedig megugrik a szállások ára a fővárosban.

Belgák, angolok, finnek is jönnek

A magyar fesztiválok közül a Sziget Fesztiválra érkezik a legtöbb külföldi vendég: a fesztiválozók több mint 85 százaléka. A Balaton Soundon ez az arány 45, a VOLT-on pedig körülbelül 10 százalék, tehát a külföldieket elsősorban és a Sziget és a Balaton Sound vonzza. De melyik országokból jönnek?

A Balaton Sound a belgák körében a legnépszerűbb az idén, de szlovákok és osztrákok is nagy számban érkeznek.

 A Sziget Fesztivál idejére az angolok, finnek, svédek keresték eddig legnagyobb arányban a budapesti szálláshelyeket, de német, olasz és belga bulizókra is számítani lehet - derült ki a Trivago szálláskereső oldal statisztikáiból.

Már nemcsak egy fesztiválfővárosunk van

A nemzetközi figyelem nagyon jól jön Magyarországnak, mert napi 40-100 ezer forint költési hajlandóság jellemzi a hozzánk látogató külföldi turistákat. A fesztiválok pedig az országba irányuló turizmus 10-12 százalékát generálják, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint.

A csúcstartó továbbra is a Sziget, hiszen a fesztivál programjaira érkező külföldieknek több mint 300 ezer vendégéjszakát köszönhettünk tavaly.

Egy-egy nagyobb rendezvény teljesen átrendezheti hazánk turisztikai térképét, amire a legjobb példa Zamárdi, amely évek óta több nyári fesztivál helyszíne, így újra népszerű turisztikai célponttá nőtte ki magát, az egyik legtöbb adóbevételhez jutó balatoni várossá vált Siófok és Balatonfüred után. Ugyanez igaz a Fishing on Orfű helyszínére is: az 1500 fős Baranya-megyei települést ilyenkor 10 ezer vendég tölti meg, a fesztivál tavaly el is nyerte a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Gyorsan fogynak a szállások ezekre a napokra

A hazai fesztiválok a szállodaiparnak is kiemelt fontosságúak, hiszen rendszeresen megugrik a vendégforgalom a rendezvények idején. Ez már idén is látszik a Trivago adataiból: ha valaki a VOLT Fesztiválon töltene el egynél több napot és nincs hol aludnia, annak már nincs sok esélye a szó szerint "last minute" foglalásra, a szállások ugyanis elkeltek Sopronban. A Balaton Soundra azonban viszonylag könnyű ajánlatot találni, a zamárdi és siófoki szobák közel ötöde még kiadó július 6-10-re.

A szállásár Zamárdiban átlagosan 26 400 forint (2 főre, 1 éjszakára), Siófokon pedig 49 000 forint a fesztivál ideje alatt. Budapest a Sziget Fesztivál idejére nem drasztikusan, de emeli az árakat;

 az előző, fesztiválmentes héthez képest 13 százalékos az árnövekedés, átlagosan 33 400 forintért lehet szállást foglalni augusztus 10. és 17. között. A helyszín közelsége fontos a vendégeknek, így a Margitszigeti szállodák a legkeresettebbek, illetve a belvárosi, 3-4 csillagos szállodák a legvonzóbbak a fesztiválra érkezőknek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44