13 °C Budapest

Hogyan NE vegyünk használt autót? Visszatekert óra, adó-és vámtartozások

2010. szeptember 24. 04:50

Egyáltalán nem egyszerű, ha a fogyasztó használt gépjárművet akar venni. A műszaki adatokon felül ugyanis tudnia kellene arról is, hogy az autóra nincs-e friss tartozás terhelve, vagy éppen végrehajtási eljárás alatt nem áll-e. És nem egyszer előfordul az az eset is, hogy az adóhatóság veszi el az új, jóhiszemű tulajdonostól az autót - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében.

Használt autó vétele során az általános paramétereken felül egyéb tényezőkre is figyelnünk kell. Könnyen előfordulhat például, hogy a gépjármű nem teher nélkül jut hozzánk, és erről mit sem tudunk. Így adó-és vámtartozás, melyre már végrehajtás van kérve, vagy egyéb bírósági végrehajtásból származó teher is lehet a járművön. És ezen még az sem segít, hogy hozzájutunk a gépjármű törzskönyvéhez, hiszen az csak azt bizonyítja, hogy nem lízingcég, vagy hitelintézet tulajdonában van az autó.

Amennyiben pedig - akár tudtunk a teherről, akár nem - így történik a vásárlás, az APEH anélkül, hogy vizsgálná az adásvétel érvényességét, lefoglalhatja jogszerűen az autót, és ezt követően csak polgári peres úton érvényesíthetjük igényünket az eredeti tulajdonossal szemben.

Természetesen a megelőzés segíthet a problémákat elkerülni, de csak bizonyos körben. Adó-vagy vámtartozásról az okmányirodától kérhetünk felvilágosítást, és ez feltétlenül javasolt is használt gépjármű vétele esetén. Az pedig, hogy egy adott gépjármű bírósági eljárás miatt lefoglalás alatt áll-e, egy meglehetősen hosszú és bonyolult procedúra végén deríthető ki. Ehhez a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kell írásbeli kérelmet beadni, amely körülbelül egy hónapon belül tud választ adni.

Használt autó vétele esetén jó azt is tudni, hogy kötelező jótállás - mivel az a jogszabály alapján új személygépjárművekre van - nem illet meg minket, de fogyasztói szerződés esetén szavatossági jogok (javítás, csere, árleszállítás, elállás) a vásárlástól számított legalább egy évig akkor is megilletnek minket, ha nem új az autó, azaz ha például használt autó kereskedésben vettük azt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes ellenőrizni a kilométeróra állását is, például szakszerviztől lekérdezni az ott végzett eddigi javításokat, hiszen javítás esetén rögzíteni kell a kilométeróra állását, mely eltérhet a ténylegesen tapasztalttól. Külföldről behozott gépjármű esetén a Vám és Pénzügyőrségtől lehet információt kérni, hogy a behozatalkor mennyi volt a kilométeróra állása.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem