23 °C Budapest

Milliárdokkal dobja meg az útdíj a szlovák büdzsét

2010. május 5. 15:02

Mintegy 38 millió eurót hozott a szlovák államkasszának az év első négy hónapjában az elektronikus útdíj. Áprilisban 12 millió eurót fizettek a teherszállítók - közölte a rendszert működtető Sky Toll részvénytársaság szerdán.

Átlagosan havi 2,6 milliárd forintnak megfelelő euró folyik be Szlovákia államkasszájába a frissen bevezetett elektronikus útdíj keretében. Lenka Lendacká, a Sky Toll szóvivője szerint április végén a rendszerbe összesen 166 328 gépkocsi volt bejelentkezve. A gépkocsik 62 százalékát külföldiek tették ki.

A külföldi szállítók többnyire az előfizetéses rendszert választják, mert az adott útvonalat évente több esetben használják. Ők teszik ki a külföldi gépkocsik 90 százalékát. A bejegyzett szlovák szállítók 65 százaléka választotta az előfizetéses rendszert - közölte Lendacká.

Áprilisban a 12 tonnánál nehezebb gépkocsik 6,3 millió eurót, a 3,5 tonnánál nagyobbak 660 ezer eurót fizettek be a kasszába. Reklamáció áprilisban az utak 0,1 százalékával kapcsolatban érkezett - emelte ki a szóvivő.

Itthon is támogatják a rendszer bevezetését: Támogatják a használatarányos útdíjat a kamionosok

Az elektronikus útdíj rendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra. Az elektronikus útdíj rendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1.461 kilométert tesznek ki.

A januári tiltakozások következtében a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a gázolaj árát, amit a parlament később jóvá is hagyott. A parlament módosította az elektronikus útdíj megsértéséért kijáró szankciókat is. A fedélzeti műszer hibás bekapcsolása, vagy rossz adatok betáplálása miatt kiszabható majdnem 1700 eurós büntetést a helyszínen 120 euróra (kb. 33 ezer forint), közigazgatási eljárás esetén pedig 160 euróra (kb. 44 ezer forint) csökkentették.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?