Jöhet a használatarányos útdíj?

Pénzcentrum
2010. március 5. 14:32

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter átvette a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös, a használatarányos útdíj bevezetését sürgető petícióját. A tárcavezető elmondta, hogy a szakminisztérium egyetért a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetés mielőbbi bevezetésével. Az alkalmazás szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik. A jelenlegi állapot szerint - ha a megfelelő országgyűlési és kormánydöntések időben, 2010 novemberéig megszületnek -, a rendszer 2013. január elsejével bevezethető.

A miniszter a petíció átvételekor és az azt követő rövid megbeszélésen is megerősítette, hogy a minisztérium a civil szervezetek által megfogalmazott célokkal alapvetően egyetért. A használatarányos útdíjfizetés sikeres bevezetéséhez elengedhetetlenül szükséges a társadalom támogatása, a rendszer széleskörű elfogadottsága. Ennek érdekében a minisztérium a 2013 utáni időszakra fokozatos, több lépcsős alkalmazást tervez az érintett járművek és útszakaszok körében egyaránt.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a feladatok nyári átadás-átvételekor hivatali utódjának figyelmét felhívja az előkészületek folytatásának kiemelt fontosságára. A minisztérium a petícióban rögzített és a megbeszélésen felmerült felvetésekre a közeli napokban részletes reakciót küld a kezdeményező szervezeteknek. A szakmai választ a tárca a honlapján közzéteszi.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?