Még a fizetésnél is sokat buknak a magyar családok

Pénzcentrum
2013. október 2. 05:05

Háromszor annyi készpénzt veszünk fel, mint amennyit bankkártyával költünk. De még így is jobbak vagyunk, mint 3 éve, egyre többet kerül elő a bankkártya a boltokban, akár kisebb összegek esetén is. - derül ki az MNB legfrisebb statisztikájából.

Egyre drágább a készpénzfelvétel a bankoknál. A nagyobb jóváírás nélkül is elérhető számlacsomagok például már egyáltalán nem kínálnak ingyenes készpénzhez jutást. Ennek ellenére még mindig háromszor annyi pénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint amennyit kártyával elköltünk. Pedig ez társadalmi szinten milliárdos költséget jelent, de a tranzakciós áthárítása miatt több ezer forinttal lehet magasabb a banki költségünk havonta.

2013 első félévében minden egyes kártyával elköltött forintra jutott 3,2 forint készpénz, amit az ATM-ből vettünk ki. De már ez is óriási javulásnak számít a 2010-es 4,2-es arányhoz képest.

Míg készpénzt átlagosan 50 ezer forintot veszünk fel, addig egy kártyahasználat során csak 663 forintot költünk. Akik használják tehát a kártyájukat, azok szívesen fizetnek vele, akár a kisebb dolgokért is. Tehát nagy valószínűséggel nem gondolják úgy, hogy ezzel megnyújtanák a vásárlás folyamatát. Ehhez talán annak is köze van, hogy őrületes sebességgel terjed az  érintéssel történő fizetés, ami már a tranzakciók közel 3 százalékát jelenti.

A folyamatokon lényegesen nem változtatott a tranzakciós illetékkel, nagy kiugrás nem látható. Az idő előrehaladtával egyre többen használnak bankkártyát, egyre kisebb a készpénz aránya a gazdaságban, de ez törvényszerű a technológiák fejlődésével és olcsóbbá válásával.. Ezt a pozitív változást áshatja alá, ha a készpénzfelvétel ingyenes lesz. Valószínűleg a kormány is rájött erre és ezért merült fel a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illeték eltörlése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hiszen nem csak a kártyás vásárlás lehet illetékmentes, de a kormány célja szerint az ügyfeleknek ingyenes lesz a készpénzfelvétel is 150 ezer forintig. Ezzel gyakorlatilag tehát a költségek kiegyenlítődnek a két fizetési forma között, kérdés, hogy a bankok milyen formában hárítják át a pénzfelvétel esetén befizetett illetéket, ha közvetlenül nem tudják érvényesíteni az áraikban. A kártyás vásárlásra nem érdemes, hiszen akkor a maguk számára is leginkább költséghatékony fizetési formát lehetetlenítenék el. Tippünk szerint a kártyadíj, számlavezetési díj és az egyéb elektronikus tranzakciók drágítása marad az egyetlen alternatíva.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem