24 °C Budapest
Low angle view of three young people using mobile phones outdoors. Addicted gen z friends holding smartphone outside. Blue sky. Copy space for text.

Modern függőség szedi áldozatait Magyarországon: egyre többen nem bírják letenni, normális ez?

2024. március 11. 18:03

A kommunikációtól, szórakozástól egészen a vásárlásig és a banki szolgáltatásokig az okostelefonok létezésünk minden aspektusát átalakították. Ugyanakkor mint minden változásnak, így ennek is vannak pozitív és negatív hatásai a társadalmi berendezkedésünkre.

A Földön élő emberek közel 70 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2024 év elején. Az Ericsson cég adatai alapján 2023-ra az okostelefonok száma elérte a 6,7 milliárdot, miközben 2016-ban még „csupán” 3,6 milliárd volt. Az okostelefonok normává váltak a mindennapi életben, és becslések szerint 2024-ben világszerte már 6,93 milliárd eszköz lesz az emberek kezében - írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ez szerintük azt jelenti, hogy a világ népességének körülbelül 86%-át teszi ki az okostelefonok száma, de gyakori jelenség, amikor valaki több készüléket használ – például munkára és magánügyekre. A GSMA becslése alapján emiatt az okostelefonnal rendelkező emberek a világ lakosságának 68 százalékát tették ki 2022-ben.

Ez a gyors elterjedés egyébként nem valósulhatott volna meg az egyre megfizethetőbbé váló okostelefon modellek, illetve az egyre növekvő internet-hozzáférési igény nélkül. Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy számos feladatot hajtsunk végre az e-mailek küldésétől és az internet böngészésétől egészen a fényképek vagy videók rögzítéséig, és a városokban való navigálásig.

Lényegében az életünk személyi asszisztenseivé váltak, és szó szerint mindig kéznél vannak.

Az Oeconomus szerint az okostelefon-ipart számos kulcsszereplő uralja, amelyek mindegyike jelentősen hozzájárul a globális piachoz. A legnagyobb okostelefon-gyártók között hatalmas verseny dúl évről évre, főleg az utóbbi időben, amikor is a teljes globális piac már telítődni látszik. A versenyt jól szemlélteti, hogy a kezdeti sikerek nem jelentenek garanciát a jövőben sem. Ezt jól szemlélteti a Nokia esete, amely a 2000-es évek egyik meghatározó szereplője volt, azonban a 2010-es évek elejére kiesett a versenyből, miközben az olyan nagy nevek mellett, mint az Apple és a Samsung, egyre több kínai cég szállt be. A piac meglehetősen koncentrált, ahol a legnagyobb szereplőknek az Apple, Samsung, Xiaomi, OPPO és a Vivo számítanak jelenleg.

Az elemzésből kiderül még, hogy:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egyes országokban majdnem napi tíz órát, máshol alig négy órát töltenek el az emberek a világhálón 24 óra leforgása alatt. Az internethasználat húzta magával az okostelefonok iránti növekvő igényt.
  • A közösségi platformokon eltöltött idő az egyik legjelentősebb online tevékenység, amelyet a kényelem miatt döntően okostelefonokról használunk.
  • Átlagosan a magyarok alig egyötöde internetezik hét napnál kevesebbszer, a fiataloknál azonban itthon is szépen lassan a folyamatos elérhetőség válik a normává.
  • A hívásforgalom összességében még kitart, de az SMS-ek már visszaesőben vannak.

Mint ahogyan arra is fény derült, hogy miközben sokat használjuk az okostelefonokat, általánosan jellemző, hogy inkább a reggeli, illetve esti órákban válik a legfontosabb eszközünkké. A ComScore felmérése alapján különösen a szellemi munkakörök esetében a nappali órákban elsősorban a számítógépek használata dominálja a tevékenységeket. 

Az Oeconomus rámutatott arra is, hogy egyetlen nap alatt több mint 140-szer is a telefonunk után nyúlhatunk, amely egy újfajta függőséget vetít előre.

A Reviews.org által készített kutatás szerint 2023-ban az Amerikai Egyesült Államokban élők átlagosan napi 144-szer nézték meg a telefonjukat. A magasnak tűnő szám egyébként majdnem 60 százalékos csökkenés a korábbi, 2022 januárjában készített felméréshez képest, amikor is több mint 340 ilyen pillanatról számoltak be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem