6 °C Budapest
Nagy változás a Google jelszavaknál: magyar felhasználókat is érint, sokaknak lehet nehézség

Nagy változás a Google jelszavaknál: magyar felhasználókat is érint, sokaknak lehet nehézség

2023. május 6. 15:31

Új biztonsági szolgáltatást vezet be a Google: jelszavak helyett már elég lesz ujjlenyomattal, vagy PIN-kóddal belépni a fiókokba.

Globálisan elkezdte bevezetni az úgynevezett azonosítókulcsok (passkey) használatát a Google-fiókok védelméhez, így a felhasználóknak már nem kell hagyományos jelszó és kétlépcsős azonosítás sem - írja a HWSW. Ehelyett a felhasználók a biztonságosként megjelölt eszközről PIN-kóddal, vagy valamilyen biometrikus azonosítóval hitelesíthetik magukat, így az azonosítás helyben történik az eszközön.

Ehhez minden eszközhöz (telefon, táblagép, laptop, asztali számítógép stb.) létre kell hozni egy Google-fiók jelszót, a háttérben pedig egy titkosított titkos kulcs kerül tárolásra az adott eszközön. Azonosítókulcs beállításával a telefon feloldása bármilyen alapértelmezett művelettel – PIN-kód megadása, minta rajzolása vagy ujjlenyomatos feloldás – elegendő a webszolgáltatásokba való bejelentkezéshez anélkül, hogy jelszót kellene megadni.

A Google-fiók beállításokon belül a biztonságra vonatkozó szekcióban található az azonosítókulcsok bekapcsolására szolgáló gomb, a funkciót iOS 16 és Android 9, illetve ezeknél frissebb verziójú rendszert futtató okostelefonokkal lehet használni. A Google-fiókokhoz tartozó jelszavakat a kompatibilis hardver tárolja, de megoszthatók más eszközökkel az operációs rendszerből olyan szolgáltatások segítségével, mint az iCloud vagy a Dashlane és az 1Password jelszókezelők. A felhasználók azonnal visszavonhatják a jelszót a fiókbeállítások közt, ha arra gyanakodnak, hogy valaki más hozzáfért a fiókhoz, vagy elveszítik a jelszót tároló eszközt

A Google, az Apple és a Microsoft tavaly jelentették be, hogy hamarosan minden saját platformjukon kiterjesztik a FIDO Alliance és a World Wide Web konzorcium által kidolgozott FIDO (Fast IDentity Online) bejelentkezési szabványok támogatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem