21 °C Budapest

Sosem találnád ki, mire használják a magyarok a mobiljukat

Pénzcentrum
2014. május 15. 13:48

Nemcsak több okostelefonnal és tablettel rendelkezünk, de ezeket az eszközöket mind többször használjuk internetezésre. Leginkább chatelésre, közösségi oldalak látogatására és térképalkalmazások használatára vesszük igénybe mobileszközeinket.

A 15-59 éves korosztály közel 80 százaléka használja már legalább heti rendszerességgel az internetet. Bár a fejlődés ezen a téren már nem túlságosan dinamikus, a GfK internetezési szokásokat vizsgáló felméréséből kiderül egyebek mellett, hogy az internethasználat egyre nagyobb arányban mobil eszközökön zajlik.

A GfK legfrissebb felmérése alapján az elmúlt egy év legjelentősebb folyamata a mobilinternet használat jelentős előretörése volt. Mind az eszközellátottság, mind a használat terén dinamikus növekedés volt megfigyelhető a 15-59 éves korosztályban. A tavalyi 49 százalékról 54 százalékra nőtt az okostelefonnal és még ennél is jelentősebben, 11-ről 19 százalékra emelkedett a táblagéppel rendelkezők aránya. A folyamat előrehaladása a hagyományos eszközökkel való ellátottság csökkenésében is megmutatkozik. A hagyományos PC-k jelenléte a háztartásokban 4 százalékponttal (78-ról 74-re) esett és - ha csak meglehetősen kis mértékben is -, de laptopból is kevesebbet (58 helyett 57 százaléknyit) regisztrált a GfK felmérése.

Az eszközellátottságban bekövetkezett változás mértékéhez képest az internethasználat terén lényegesen nagyobb dinamikát tapasztaltak a kutatók. Ugrásszerű növekedésnek nevezhető, hogy a tavalyi 39 százalékhoz képest a vizsgált célcsoportnak több mint fele internetezik mobileszközén keresztül. Elmondható, hogy nem csak a mobilinternet használat, hanem ennek a teljes internethasználaton belüli részaránya is emelkedett. Azoknak az aránya, akik "jelentősnek" minősítik azt a időmennyiséget, amit a mobileszközök jelentenek a saját teljes internetezési tevékenységükből 17 százalékról 23 százalékra nőtt.

Jelenleg még nincsen egyetlen olyan tevékenység sem, amely már többségében mobileszközön történne. A legközelebb ehhez (37-40 százalékos aránnyal) a chatelés, a közösségi oldalak látogatása és a térképalkalmazások használata áll. A fejlődés dinamikája arra enged következtetni, hogy a mobil- és hagyományos internetet is használók körében e tevékenységek egy-két éven belül inkább mobileszközön fognak történni. Népszerű még a mobil eszközön internetezők körében az online telefonálás, saját képeik/videóik megosztása, blogok írása. Ezenfelül sokan használják még telefonjukat vagy tabletjüket fórumok és blogok olvasására és videómegosztó oldalak látogatására.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?