7 °C Budapest

Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket spórolhatsz évente

2018. augusztus 14. 05:32

Még javában tart a nyár, sokan nem is gondolnak ilyenkor az előttünk álló téli szezonra. Csakhogy érdemes előrelátónak lenni, ugyanis csúnyán pórul járhatunk, ha már a fűtési szezonban derül ki, hogy valami gond van a kazánnal vagy a tetőszerkezettel. Összeszedtük, mire érdeme figyelnie az ősz közeledtével a kertes ház, illetve a nyaraló-tulajdonosoknak.

Augusztus közepén senki sem akar még a fűtéssel és az esetleges tető-problémákkal foglalkozni, pedig ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, jobban tesszük, ha időben lépünk. Valószínűleg sokan jártak már úgy, hogy egy hideg, késő őszi napon bekapcsolták volna a fűtést, az viszont valamiért nem működött. Az is sokakkal előfordulhatott, hogy egy-egy heves vihar után csak napokkal vagy hetekkel később vette észre a beázást a plafonon. Viszont ha beállt az ősz, már hiába hívogatjuk ész nélkül a gázszerelőket és tetőfedő mestereket, mert nagyon nehéz már ilyenkor szabad kapacitást találni.

Egyesületünk tagjai idén már nem nagyon vállalnak nagyobb munkát, felújításokat sem

- mondta a Pénzcentrumnak Csizmadia Tibor, a Tető Építők Egyesületének elnöke. Kisebb munkák elvégzésére, mint például karbantartásra azonban még találhatunk szakembert.

A karbantartás feladata kettős: a károk megelőzése és a már bekövetkezett kisebb hibák kijavítása

- mondta Csizmadia Tibor. Hogy mégis mit kell átnézni a tetőn? Például az ereszcsatorna-rendszert, hiszen a heves nyári viharok kárt okozhatnak benne, az összeillesztések elmozdulhatnak, azokat helyre kell tenni, és az esetleges eltömődés esetén egy tisztítás is szóba jöhet. A tetőfelületet is át kell nézni, nincs-e sérült vagy elmozdult cserép, ami később beázáshoz vezethet.

Ha valaki most keres szakembert, pár héten belül találhat olyan mestert, aki elvégzi a karbantartást

- mondta Csizmadia Tibor, hozzátéve, az Egyesület tagjai általában nem kérnek pénzt a kiszállásért, csak a javítási munkákért kell fizetnie a ház-tulajdonosoknak.

A tető átnézése legrosszabb esetben is pár tízezer forintból kijön

 - tudtuk meg a szakembertől. Arra a kérdésre, hogyan lehet kiszúrni a kóklereket, azt mondta, ajánlás útján a legjobb kivitelezőt keresni. Mindenképp érdemes utánanézni a cégnek, akár leellenőrizni a cég előző évi bevételét, az internet segítségével van már erre lehetőség. Ha pedig nagyobb munkára keresünk embert, mindenképp nézzük meg a mester referencia-tetőit.

Ne indulj neki az ősznek anélkül, hogy szakszerűen átnézetnéd a kazánt!

A gáztüzelő berendezéseket is át kell nézni a fűtési szezon előtt. Viszont aki most kapcsol, az már szinte elkésett: általában május-június környékén a szakemberek akciókat kínálnak a nyári karbantartásra, ami 25-40 százalékos kedvezményt is jelenthet. Szeptembertől viszont nem csak az elmulasztott akció miatt főhet a fejünk, hanem amiatt is, hogy vajon találunk-e szakembert, aki tudja vállalni a munkát.

Egy háztartási gázberendezést évi egyszer karban kell tartani

- mondta a Pénzcentrumnak Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a karbantartás gyakorisága nagyban függ a használattól, igénybevételtől. Egy olyan vállalkozás, ahol például olyan berendezés van, amely tisztán gázzal fűt és meleg vizet is gázzal állít elő, és a nap jelentős részében, télen és nyáron is megy - ez például egy fodrászüzletben jellemző, ahol folyamatosan igény van meleg vízre - ott akár évi egynél több alkalommal is szükség lehet karbantartásra.

A kiszállási díj 5-8 ezer forint körül van, nagy a szórás országszerte, de azért jellemzően nem éri el a 10 ezer forintot

 - mondta Versits. Ehhez jön még a karbantartás költsége, ami kisebb munkák elvégzése esetén nagyjából 12-20 ezer forint körül alakul.

Sokan nem tudják, de a garanciális készülékek esetén sem ingyenes a karbantartás

- jegyezte meg Versits, hozzátéve, ha valaki megörököl egy fűtőberendezést, mert vett egy használt házat vagy lakást, érdemes azonnal egy átvizsgálással kezdeni.

Ha valaki még a szezon előtt szeretné elvégeztetni a karbantartást, annak mielőbb lépnie kell, mert kora ősszel nagyon sok a munka: építkezéseken, lakásfelújításokon dolgoznak a szakemberek, nincs kapacitásuk a kisebb munkák elvégzésére.

Ha beüt a krach, és épp egy hideg őszi estén szembesülünk azzal, hogy nem megy a kazán, akkor persze nem kell kétségbe esni, nem fogunk megfagyni a télen, de lehet pár kellemetlen napunk. Ugyanakkor már a karbantartási munkák során is kiderülhet, hogy cserére van szükség. Az egyszerűsített (vagyis nem tervköteles) készülékcsere nagyjából 1-3 nap alatt kivitelezhető. Ez esetben a költség 600 ezer és 2 millió forint között alakul attól függően, milyen kazánt választunk (a legolcsóbb készülék 250 ezer, a középkategóriás készülékek ára 300-600 ezer között alakul, a prémium kategóriájú kondenzációs kazánokat 1 millió forint felett szerezhetjük be), és mennyire bonyolult a fűtési rendszer.

Ha viszont engedélyezett tervre is szükség van, az megdobja a költségeket. Kell ugyanis egy szakember által elkészített terv, ami nagyjából 50 ezer forint és vannak bizonyos ügyintézési díjak, ami helyzettől függően 60, 80, de akár 100 ezer forint is lehet.

A csere tehát nem olcsó, de előállhat olyan helyzet, hogy a tulajdonosnak nincs más választása, mert a régi kazán már javíthatatlan. Ilyen esetben egyébként jó megoldás lehet a személyi kölcsön. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerintnem egészen 11,4 milliárd forint értékben kötöttek felújítási, korszerűsítési céllal lakáshitel-szerződést a háztartások 2018 első öt hónapjában. A felújítási célú lakáshitelek viszonylag kis mennyiségét feltehetően az indokolja, hogy a háztartások - ha kölcsönt kell felvenniük - elsősorban személyi hitelt vesznek fel. A személyi kölcsön a fiókokban igényelve is gyorsan - többnyire néhány munkanap alatt - hozzáférhető, és az adminisztrációja is jóval szerényebb, mint a lakáshiteleké.

Érdemes egyébként - akár hitelből - finanszírozni a kazáncserét, ugyanis a kondenzációs készülékkel éves szinten 20-30 százalékos fűtésköltséget lehet megspórolni.

Felmerül a kérdés: ha épp lakást vettünk, és semmit nem tudunk a meglévő kazánunkról, és nincs bejáratott, megbízható gázszerelőnk, mégis kihez forduljunk bizalommal, honnan szerezzünk megfelelő szakembert. Versits azt mondta, érdemes felhívni a gáztüzelő berendezés gyártóját.

Elég, ha lefotózzuk a készüléket, vagy a kezelési útmutatót, esetleg garanciapapírt, bármit, amin látszik a készülék típusa, és elküldjük a gyártói képviseletnek. Ők meg tudják nézni, ki helyezte üzembe a készüléket, és segítenek felvenni a kapcsolatot az illetővel

 - mondta a szakember. Ha valamiért mégsem sikerül kinyomozni az üzembe helyező kilétét, a gyártói képviselet akkor is tud segíteni. Sokan ismerős által ajánlott szakember segítségét kérik, ez is jó út lehet, de sokan vannak olyanok is, akik az interneten keresnek gyorsan szakembert egy hirtelen felmerülő probléma esetén.

Ha biztosra akarunk menni, akkor mindig kérjük el az arcképes gázszerelői igazolványt, és komolyabb kiadásokkal járó munkák esetén kérjünk írásos árajánlatot az elvégzendő munkával kapcsolatban. Akkor nem égethetjük meg magunkat

 - tanácsolja a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm