orange and brown apartment houses in the heart of budapest

Brutál felpattanás jöhet a magyar lakáspiacon: erre számítson, aki 2024-ben ingatlant venne

2023. december 28. 15:05

A várakozásoknak megfelelően az idei év visszafogottabb volt a lakáspiacon 2022-höz képest. A tavaly több mint 130 ezer adásvétel történt, idén viszont legfeljebb 110 ezer tranzakció várható a lakáspiacon. Utoljára 2014-ben volt ilyen szintű az ingatlanpiaci forgalom 2023-ban több mint 375 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com oldalán, ami 13 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.  Pest vármegyében 20, Budapesten és Baranyában 18-18 százalékkal csökkent a friss kínálat, ezzel szemben Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékos volt a növekedés. Budapesten az eladásra szánt használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken pedig 590 ezer forint. A kisebb településeket pedig 350 ezer forint jellemzi négyzetméterenként.

Ahogy arra számítani lehetett az év során, az egy évvel korábbihoz képest alacsonyabb fokozatra kapcsolt a lakáspiac - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az ingatlanpiac idei alakulását ismerteti az ingatlanhirdetési portálon eladásra meghirdetett több mint 375 ezer hirdetés adatai alapján.

A decemberi választék jóval szélesebb

Az ingatlan.com oldalán idén több mint 500 ezer ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, a 2022-es 600 ezres darabszám után. A feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma meghaladta a 375 ezret, ami csak 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ez a jelenség arra utal, hogy az eladási és lakásvásárlási kedv jelen van a piacon, és az emberek tűkön ülve várják a gazdasági körülmények javulását, hogy végre tudják hajtani a vágyott ingatlantranzakciókat

- értékelte az idei év trendjeit Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy a tavalyi 138 ezres adásvételszám után, idén legfeljebb 110 ezer tranzakció történt. Utoljára 2014-ben volt ilyen visszafogott a lakáspiaci forgalom.

Az is látszik a részletes adatokból, hogy jelentős eltérések voltak az országon belül. Miközben Pest vármegyében, Budapesten és Baranyában 18-20 százalékkal csökkent az idén feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma, Tolnában, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékos bővülés volt látható.

"Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a legnépszerűbb és kevésbé keresett vármegyék forgalmi mintázata nem feltétlenül a fejlett és fejlődő lokációk mentén rajzolódik ki. A kedvezőbb gazdasági mutatókkal rendelkező három nyugati vármegyében ugyanis nem csökkent a lakáseladási kedv. Vas vármegyében 5 százalékkal nőtt a kínálat, miközben Zalában és Győr-Moson-Sopronban lényegében stagnált” - tette hozzá a szakember. Beszélt arról is, hogy az eladó lakások és házak teljes állományát tekintve mindenhol az országban nagyobb a kínálat a tavaly decemberinél. “2023 végén 152 ezer eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben - közölte Balogh László.

A vevőknek kedveznek az árak

A széles kínálat mellett a lakóingatlan-vásárlást tervezőknek jó hír az is, hogy a korábbi években látott drágulás megállt. Ezt támasztják alá az alá az ingatlan.com idén elindított lakásárindexének adatai is. “Az utóbbi tizenkét hónapban a lakásárak országosan mindössze 1 százalékkal nőttek, lényegében stagnáltak, míg 2021 és 2022 vége között még 20 százalékos volt az áremelkedés.  Budapesten pedig még inkább befagytak az árak, a fővárosban ugyanis tapodtat sem változtak az árak az elmúlt tizenkét hónapban, míg 2022 végén még több mint 15 százalékos volt az éves drágulás.” - emelte ki Balogh László.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fővárosban így az átlagos négyzetméterár az eladó lakások és házak esetében továbbra is 950 ezer forintot tesz ki az ingatlan.com adatai alapján, és jelentős növekedésre jövőre sem lehet még számítani. A vármegyeszékhelyeken 590 ezer forint, a többi településen pedig 350 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Kistelepülések látványos felzárkózása következhet 2024-ben

Ha valahol látványosabb pozitív elmozdulás látható majd az ingatlanárakban, akkor azok a kisebb települések lehetnek, mert azokban jövőre akár több lakástámogatási elem - falusi csok és csok plusz - is kombinálható lesz. Ráadásul a falusi csok támogatás is jelentősen növekszik 2024 januárjától, így a szokásos ingatlanpiaci mintázat jövőre változhat

- fogalmazott Balogh László. A szakember szerint eddig ugyanis a trendfordulókat Budapest és a legnagyobb városok jelezték először azzal, mert ezeken a településeken kezdett élénkülni a forgalom, itt indult el az áremelkedés. A drágulás később pedig csak később gyűrűzött be a kisebb települések piacára. Jövőre viszont fordított lehet a mintázat az ingatlan.com szakemberei szerint. A kisebb településeken indulhat el a fordulat a magasabb állami támogatások miatt, ráadásul ez a növekedés a bázishatás miatt is látványosabb lehet, mivel az ott lévő ingatlanok átlagban feleakkora négyzetméterárral szerepelnek a kínálatban, mint a nagyvárosi lakások.

Balogh László szerint tovább erősítheti a kilábalást az a tény, hogy az idei évet visszafogottabban zárta az ingatlanpiac. “Az elmúlt 1-2 évben már közel 50-80 ezer adásvételt halasztott el a lakosság, amiket a gazdasági környezet javulása esetén minden bizonnyal bepótolnak. Ez a volumen már látványos forgalmi javulást is eredményezhet az ingatlanpiacon, ami a jelenlegi várakozásaink alapján 2024 végén és 2025-ben következhet be.” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm