14 °C Budapest
Budapest, Hungary, April 23, 2016: Aerial view of socialist era prefabricated panel blocks in Hungarian capital.

Milliókat bukhat, aki erre nem figyel lakásvásárláskor 2023-ban: az élelmesek így csinálják

2023. január 27. 11:29

Lakásvásárláskor nem csak a vételár terheli a vevő pénztárcáját, a tranzakció során egyéb költségekkel is kalkulálni kell, ennek ellenére megfelelő ingatlanos és pénzügyi segítséggel, idén is elérhető álom az otthonteremtés. A járulékos költségek többsége általában elenyésző, ám vannak olyan tételek, amelyek jelentősen megemelhetik a vásárlás végösszegét, így érdemes számolni velük. A CSOK-os illetékmentességgel ugyanakkor akár több milliót is spórolhatunk. A Duna House szakértői összeszedték, hogy mibe kerül ma egy ingatlan-adásvétel.

A 2022-es év eseményeinek köszönhetően az első hónapok szárnyaló ingatlanpiaca fokozatosan alakult át egy lassuló intenzitású piaccá, ahol az otthonteremtést tervezők egy része elbizonytalanodott, mások az emelkedő jelzáloghitel-kamatok miatt teljesen ki is szorultak a piacról, így az év végére rekord mértékben csökkent a kereslet. Bár a használt ingatlanok áremelkedése ingatlantípustól függetlenül országszerte megállt, általánosságban a stagnálás időszaka vette kezdetét, egyes ingatlanoknál akár már az árak csökkenésére is számíthatnak az érdeklődők. „Kivárásra ugyanakkor nem érdemes játszani, hiszen a jelenlegi piacon a vevőké a főszerep. Az érdeklődők egyre szélesedő kínálatból választhatnak, a komoly vásárlói szándékot pedig tágasabb keretek között mozgó alku fogadja majd az eladók részéről” – mondta Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő PR- és elemzési vezetője.

A bizonytalanság ellenszere a pontos tájékozódás, a meghosszabbított otthonteremtési támogatások mellett továbbra is megvalósítható cél a saját otthon. Döntéshozás előtt az ingatlanvásárlás folyamatát érdemes komplex folyamatként, egészében áttekinteni és számolni az áhított lakás, ház árán túlmutató költségekkel és az elérhető kedvezményekkel is.

– mondta el a szakértő. A vevő számára a vételár mellett jelentős költség még a vagyonszerzési illeték, ami az ingatlan értékétől függően akár több millió forintra is rúghat.

A hatályban lévő törvény alapján ugyanis az illeték mértéke a vásárolt ingatlan árának 4%-a, amit a vevő köteles megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Vannak azonban kivételes esetek, amikor ez az összeg arányaiban csökkentett terhet jelent az ügyfélnek. Ilyen például, ha a vevő még nem töltötte be a 35. életévét, és első, 15 millió forint érték alatti lakástulajdonát szerzi meg – ebben az esetben csak 2% az illeték. Fontos kiemelni, hogy

A vevőnek jelent plusz költséget az ügyvédi munkadíj, amelynek mértékét ugyancsak a vételár határozza meg. Az ügyvédi munkadíj nagyságrendje változó lehet a fővárosban és vidéken, de általában a vételár 0,5%-át szokták felszámolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hitellel drágább a vásárlás?

Az elmúlt év során az ingatlanpiaccal együtt a hitelpiac is visszafogottabban teljesített. Bár igaz, hogy hiteles vásárlás esetén a vevőt plusz költségek is terhelik, a tranzakciók harmadában még mindig igényben veszik a finanszírozáshoz a pénzintézetek segítségét az ügyfelek. A hitelfolyamat elbírálásához az első lépés az ingatlan értékének felmérése értékbecslő segítségével, valamint az adásvételi szerződés közjegyzői hitelesítése, amelyek ára több tízezer forint is lehet, azonban a 2021. január 1-től a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családok által felvett kamattámogatott lakáscélú hitelek igénylése kapcsán lefolytatott közjegyzői eljárás díja jelentős mértékben (55-65%) csökkent.  

Ezután, a hitelszerződés alapján, a földhivatalban 12 600 forintos szolgáltatási díjért cserébe a bank bejegyezteti magát, ami széljegyként megjelenik az ingatlan tulajdoni lapján. A bankok emellett hitelfelvételnél kötelezik az ügyfelet lakásbiztosítás kötésére – függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabadfelhasználású kölcsönt vesznek-e fel. Általában később és csekélyebb összegként jelentkezhetnek az egyéb adminisztrációs költségek, mint például a szerződésmódosítási, fedezetminősítési vagy folyósítási díjak, de ezeket is érdemes mérlegelni az ajánlatok kiválasztásánál.
 

Jó hír azonban, hogy a fenti költségek jelentős részét szinte nullára tudják faragni a hiteles vásárlók, amennyiben bankfüggetlen pénzügyi szakértő segítségével kiválasztják a legjobb ajánlatot, ahol ezeket a költségeket átvállalja a pénzintézet vagy a közvetítő cég.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?