14 °C Budapest
Woman explaining a kitchen ceiling incident to her homeowners insurance company.. Concept of accident at home

Kontárok fosztják ki a magyar lakásfelújítókat: így vezetik meg a gyanútlan megrendelőt

2023. január 27. 09:21

Jócskán megdrágult az építőipari szakmunka, de az elrugaszkodott vállalási árakkal nem nőtt együtt a kivitelezés színvonala, sőt, a méregdrágán megvásárolt építőanyagokat hozzá nem értő módon építik be sok helyen, jelentős esztétikai és anyagi kárt okozva a megrendelőknek – írja a Világgazdaság.

Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke arról beszélt a lapnak, hogy manapság csak „elrugaszkodott árakon lehet festőt, burkolót, asztalost, víz-gáz és villanyszerelőt találni, aki pedig még igazán érti is a szakmáját és ismeri az újdonságokat, képezi magát, és minőségi munkát végez, olyan embert csak elvétve”. Az elnök beszél arról is, hogy tipikus helyzet, hogy a kivitelezők túlvállalják magukat, ami miatt törvényszerű, hogy kártyavárként omlik össze a rendszer, késések, csúszások, sőt, félbehagyott munkálatok, rosszul beépített, menthetetlen anyagok és berendezések, összességében sok millió forintos kár keletkezik így a megrendelőknél.

Ács Erzsébet kitért arra is, hogy ilyen esetekben a bírósági eljárás sem megoldás a kártalanításra, a cserben hagyott ügyfelek mindenek előtt menteni akarják a menthetőt, és mielőbb beköltözni az épülő, vagy felújítás alatt álló otthonukba, nincs idejük és energiájuk a hosszadalmas pereskedésre. Az elnök elmondta, ettől függetlenül vannak jó és megbízható szakemberek is, de az elmúlt időszakban felfokozott kereslethez képest kevesen, ezért ők jó előre, sok-sok hónapra be vannak táblázva. Lakossági időszámítás szerint ez túl hosszú idő.

Az elnök felhívta arra is a figyelmet, hogy tapasztalataik szerint sokszor nem működnek jól a komplex kivitelezést vállaló kis cégek, a különböző szakmunkásokkal egyenként egyeztetni pedig nagyon nehéz, de a csapatban szerződőkkel is előjönnek ugyanazok a problémák. A mesterek egymásra mutogatnak, a hibát kijavítani senki sem akarja, és az ebből adódó csúszások miatt végül szétesik az ütemterv. A LOSZ elnöke felvetette, kérdés hogy a tavaly és tavalyelőtt dübörgő lakossági felújítási piac fékezése miatt mérséklődnek-e a vállalási díjak, vagy továbbra is azzal szembesülnek a potenciális megrendelők, hogy 100 ezer forintos napidíj alatt nem találnak festőt és burkolót. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?