12 °C Budapest
Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Sorra hirdetik meg az ilyen eladó lakásokat: régen vették mint a cukrot, most a kutyának sem kell?

2022. december 6. 06:28

A lakáspiaci kilátások 2022 során csaknem folyamatosan romlottak, nem volt kivétel ez alól a novemberi lakáspiaci felmérés sem. Az országos lakáspiaci index értéke az előző megkérdezéshez képest 9, a fővárosi 10 ponttal csökkent. Az ingatlanos szakma körében többségbe kerültek a lakásárak csökkenésére számítók, a fővárosban még nem vagy alig, a vidéki körzetekben azonban érezhető mérséklődésre számítanak a válaszolók - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 91 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

Az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest jelentősen romlottak. Csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat, azaz összességében túlkínálat valószínű. A kereslet és kínálat egyensúlya csak a budai panellakások piacán várható – de az egy negyedévvel korábbihoz képest itt is romlottak a kilátások. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, s minden szegmensben túlkínálatot várnak.

A lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13%-kal csökkent az előző megkérdezéshez képest.

A lakáspiaci indexek 2022-ben csaknem folyamatosan csökkentek, azaz a pici kilátások romlóak. A jelen felmérés során előállt GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

A legjobb lakáshitel ajánlatot keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

A lakások árának és bérleti díjának következő 12 hónapban várható változása, 2022. IV. negyedév

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Budapesti használt lakóingatlanok -1
Kelet-magyarországi használt lakóingatlanok -6
Nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok -4
Használt lakások országos átlag -3,7
Új építésű lakások országos átlag 3
Bérleti díjak országos átlag 0

Forrás: GKI felmérés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A használt lakások árai esetében a jelen felmérés során a fővárosban az áremelkedésre, stagnálásra és árcsökkenésre számítók aránya 19, 48 és 33%. Az összesített számszerű prognózis jelképes, 1% körüli árcsökkenést jelez. A panellakások várhatóan tartják az értéküket. A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók –az összesített prognózis nyugaton 4, keleten 6% körüli árcsökkenést sejtet.

Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít. Budapesten az átlagosnál többen (45%) számítanak további áremelkedésre. A válaszadók átlagosan 3% körüli áremelkedésre számítanak a következő egy évben, a fővárosban 5% körülire.

A lakásbérleti piacon az elmúlt időszakban díjemelkedési tendencia volt érezhető. A közeljövőt illető várakozások területileg differenciált képet mutatnak: a várható átlagos díjemelkedés a fővárosban 4, a nyugati régióban 2% lehet, míg a keleti régióban 6%-os csökkenés valószínű.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem