20 °C Budapest
Loft conversion in Victorian Terrace house in Bristol, Mid Project, Part 1 of Sequence

Egyre többen építik fel így a házukat: rengeteget spórolnak a módszerrel

2022. szeptember 8. 17:04

Az építőipari kapacitás-, és építőanyaghiány, illetve a megemelkedett anyag-, és energiaköltségek hatására az építtetők egyre nagyobb számban választják a méretre gyártott, kiváló szigetelésű könnyűszerkezetes, szerelt technológiás építési módot. Magyarországon jelenleg már az épülő házak 20-25 százaléka rendkívül energiatakarékos készház, ez az arány a korábbi években 10-15 százalék volt.

Az energiaárak növekedésével még inkább felértékelődnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont, évről-évre népszerűbbek a környezetbarát építési megoldások. A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek. Kevés energiával előállítható és szállítható – gyártásához és újrahasznosításához 117-szer kevesebb energia szükséges, valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

A könnyűszerkezetes építési mód egyik fő jellemzője a száraz technológia. Építésénél, nem fordulhat elő a szigetelő és vakoló rétegek felvitele után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban, ezáltal nincs száradási idő sem. A téglaházakkal ellentétben a könnyűszerkezetes házat bármikor fel lehet húzni, ezt nem befolyásolja az időjárás, illetve bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető. Egyedül az alapozómunkálatoknál szükséges száraz idő.

Olcsóbb, gyorsabb, zöldebb

A könnyűszerkezetes házak esetében jóval kedvezőbbek a fűtési és hűtési költségek, mint amire egy hagyományos technológiával épülő hőszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyűszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerű téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hővesztesége. A panelba szerelt, fa- vagy fémvázas "készházak" kiváló hőtechnikai értékeket mutatnak, amelyet megfelelő tájolással, nagyobb ereszkinyúlással és árnyékolókkal fokozhatunk. Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a nappali és a terasz a napos, azaz déli-délnyugati, vagy -délkeleti oldalon legyen.

Az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ elnöke Kárpáti József szerint: „Egy-egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos készház bekerülési költsége – megfelelő szigeteléssel és a jelenleg még érvényben lévő 5 százalékos Áfával számolva – egy átlagos 100 négyzetméteres földszintes ház esetében alapesetben 5-10 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésű téglaépületé. Egy ilyen jól megtervezett háznak 3-4 KW a hővesztesége, felfűtése és hűtése is gyorsabb és egyszerűbb. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belső falfelület eleve meleg érzetet ad”A homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően egy úgynevezett termikus burok jön létre.

Ehhez azonban elengedhetetlen a jól kiválasztott és megfelelően kivitelezett szigetelés. Fontos, hogy a vázszerkezetet kitöltő, a födém, a padló és a külső szigetelésekhez használt szigetelőrendszerek megfelelő minőségűek és méretezésűek legyenek. A legújabb ásványi alapú, fújható technológiának köszönhetően, az így készült házak nemcsak hőhídmentesek lesznek, hanem a belső levegő minősége is sokkal jobb lesz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezetője.

Egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak

A szakemberek szerint a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása nem csak hő-, hanem hangszigetelés szempontjából is fontos, Az építési munka nagy része szerelő jellegű, azonban ha nem a megfelelő kivitelezőt választjuk, akkor az építkezés akár rémálommá is válhat. Gyártónak tehát mindenképpen olyan céget válasszunk, amelyiknek a terméke rendelkezik megfelelő minősítéssel, tanúsítással, kivitelezői gyakorlattal, tapasztalattal, és referenciával, és ajánlja az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ.

A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Hazánkban Nyugat-Magyarországon, és különösen a Balaton környékén kedvelik a megrendelők a készházakat, és Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem