Exterior view of modern apartment building offering luxury rental units in Silicon Valley; Redwood City, San Francisco bay area, California

Érik a forradalom a lakáspiacon? Már így is ki lehet fizetni egy ingatlan vételárát

2022. január 31. 22:02

A kriptovaluták már hazánkban is egyre népszerűbbek, sőt bizonyos területeken már ezzel fizetnek termékekért, szolgáltatásokért is. De vajon lesz-e, lehet-e hatással mindez a budapesti belvárosi ingatlanpiacra? Miként hathat ez a tendencia a befektetési kedvre ezen a területen?

Az elmúlt években a gazdasági hírekből már sokan megismerhették a kriptovaluták és a hozzájuk kapcsolódó pénzpiacok fogalmát. Egyre több helyen olvashatjuk, hallhatjuk és láthatjuk ezt a kifejezést, és azt, hogy bizonyos területeken kriptopénzekkel fizetnek termékekért, szolgáltatásokért.

A belvárosi ingatlanok specialistájaként nálunk már elengedhetetlen volt, hogy foglalkozzunk a témával, mondta Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, aki hozzátette, hogy az elmúlt 1-2 évben valóban előfordult már, hogy a vevő kifejezetten azzal a szándékkal érkezett, hogy kriptovalutával vásároljon ingatlant. Viszont egyelőre még egyetlen hasonló ingatlanvételi tranzakció sem tudott megvalósulni, mivel a vevő nem tudta „forintosítani” a kriptopénzt, így nem tudtak szándékai az eladó érdekeivel találkozni.

Ebből a jelenségből viszont abszolút levonható a következtetés, hogy hosszútávon egészen biztosan lesz olyan vevőcsoport, aki jelenleg még nincs jelen a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon, akik már sikeresen fektettek be kriptovalutába, a realizált profitból, nyereségből pedig szívesen invesztálnának ingatlanokba, hogy a befektetési portfoliójuk több lábon állhasson.

A magyar bankrendszer illetve az adóhivatal viszont jelenleg még nem áll erre készen, hiszen még nem alkották meg azt a keretrendszert, amelyben ezek a tranzakciók megvalósításra kerülhetnének. A Central Home latolgatásai szerint pedig hozhatna egy új vevőcsoportot a budapesti ingatlanpiacra, ha ez a lehetőség megnyílna. Az egyértelműnek tűnik, hogy ez a vevőcsoport kifejezetten magas értékű, exkluzív ingatlanok iránt érdeklődik, ilyen típusú lakásokat szeretne vásárolni. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon a kriptovalutákba való befektetés alternatíva lehet-e hosszú távon a belvárosi ingatlanok vásárlásával szemben. Vajon negatív vagy pozitív hatásokra kell számítani?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy gondoljuk, hogy mivel a kriptovaluták mindenképpen magasabb kockázatú befektetésnek számítanak, ezért a befektetőknek ez csak egy másik portfoliója lehet

- mondta Ben-Ezra Orran, véleménye szerint ez nem befolyásolja az ingatlanok iránti befektetői kedvet, legyen szó akár külföldi, vagy hazai befektető csoportokról, hiszen minden magasabb kockázatú befektetésnek az az egyik célja, hogy a realizált nyereség egy részét biztonságosabb portfolióba helyezzük át. A szakértő szerint az ingatlan, főként a belvárosi ingatlanok továbbra is az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak, ahogyan ez az elmúlt években ismételten bebizonyosodott. A Central Home úgy véli, hogy ha megnyílna az út a kriptovalutákkal is rendelkező vásárlók előtt, akkor ez egy újonnan megjelenő, erős befektetői réteget jelentene, amely számára a belvárosi ingatlanpiac egy nagyon is megfelelő alternatíva lehet a portfolióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?