20 °C Budapest
Ezt teszi a vidéki lakásárakkal a sok állami támogatás: ez lenne az új aranykor?

Ezt teszi a vidéki lakásárakkal a sok állami támogatás: ez lenne az új aranykor?

2022. január 26. 08:15

A kormány több támogatással is segíti a magyar családok otthonteremtését, valamint az ingatlanok felújítását. A Hello Vidék most bankokat és ingatlanirodákat kérdezett arról,hogy a vidéken élő lakosság milyen arányban vásárol készpénzre és CSOK-ra ingatlant, és mekkora a kereslet az új építésű vagy használt otthonokra.

Az eddigi adatok alapján élénkülni látszott az ingatlanpiac. Bár még csak a 2021-es adatok egy része áll rendelkezésünkre, a forgalom bővült 2020-hoz képest a vidéken és a fővárosban egyaránt. 2020-ban a járvány hatására vidéken kevésbé csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, mint Budapesten.

Az ingatlanpiaci közvetítő hálózatok adatai alapján 2021-ben valamivel több, mint 150 ezer tranzakcióra kerülhetett sor. Az adásvételeknek csak töredékét teszik ki az új lakás vásárlások, 2021 első félévében arányuk mindössze 3,7 százalékos volt, a beérkezett adatok alapján, 2020-ban arányuk 6,7 százalékos volt. Összességében azonban a tranzakciókon belül ezek csak egy szűk szegmenst képviselnek, a vidéki új lakáspiac pedig arányait nézve a fővárosinál is szűkebbet.

Az otthonfelújítási program indulása óta több mint 80 ezer család igényelte a támogatást és mintegy 10 ezer támogatott hitelre vonatkozó kérelem érkezett a pénzintézetekhez összesen karácsony előttig. Ez mellett a felújítási támogatások is népszerűek, 2021-ben mintegy 6000 Otthonfelújítási hitelkérelem érkezett be a bankhoz. Ezek alapján azt is kideríthetjük, hogy hol élnek a legtöbben a CSOK adta lehetőségekkel, és hol fizetnek tisztán készpénzzel.

Vidéken is egyre népszerűbbek a különböző támogatások. A CSOK-t igénylők aránya Nógrád megyében legalacsonyabb 5,6 százalékkal, míg Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a legmagasabb 22,4 százalékkal. Az elmúlt év adatai alapján a tisztán készpénzzel vásárlók aránya Vas megyében a legalacsonyabb 43,2 százalékkal, míg Somogy megyében a legmagasabb 81 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Hello Vidék felfedte azt is, hogy milyen hatással vannak ezek a támogatások a vidéki ingatlanpiacra, és mennyien vásároltak, újítottak fel ingatlant vidéken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem