25 °C Budapest
Ezt teszi a vidéki lakásárakkal a sok állami támogatás: ez lenne az új aranykor?

Ezt teszi a vidéki lakásárakkal a sok állami támogatás: ez lenne az új aranykor?

2022. január 26. 08:15

A kormány több támogatással is segíti a magyar családok otthonteremtését, valamint az ingatlanok felújítását. A Hello Vidék most bankokat és ingatlanirodákat kérdezett arról,hogy a vidéken élő lakosság milyen arányban vásárol készpénzre és CSOK-ra ingatlant, és mekkora a kereslet az új építésű vagy használt otthonokra.

Az eddigi adatok alapján élénkülni látszott az ingatlanpiac. Bár még csak a 2021-es adatok egy része áll rendelkezésünkre, a forgalom bővült 2020-hoz képest a vidéken és a fővárosban egyaránt. 2020-ban a járvány hatására vidéken kevésbé csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, mint Budapesten.

Az ingatlanpiaci közvetítő hálózatok adatai alapján 2021-ben valamivel több, mint 150 ezer tranzakcióra kerülhetett sor. Az adásvételeknek csak töredékét teszik ki az új lakás vásárlások, 2021 első félévében arányuk mindössze 3,7 százalékos volt, a beérkezett adatok alapján, 2020-ban arányuk 6,7 százalékos volt. Összességében azonban a tranzakciókon belül ezek csak egy szűk szegmenst képviselnek, a vidéki új lakáspiac pedig arányait nézve a fővárosinál is szűkebbet.

Az otthonfelújítási program indulása óta több mint 80 ezer család igényelte a támogatást és mintegy 10 ezer támogatott hitelre vonatkozó kérelem érkezett a pénzintézetekhez összesen karácsony előttig. Ez mellett a felújítási támogatások is népszerűek, 2021-ben mintegy 6000 Otthonfelújítási hitelkérelem érkezett be a bankhoz. Ezek alapján azt is kideríthetjük, hogy hol élnek a legtöbben a CSOK adta lehetőségekkel, és hol fizetnek tisztán készpénzzel.

Vidéken is egyre népszerűbbek a különböző támogatások. A CSOK-t igénylők aránya Nógrád megyében legalacsonyabb 5,6 százalékkal, míg Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a legmagasabb 22,4 százalékkal. Az elmúlt év adatai alapján a tisztán készpénzzel vásárlók aránya Vas megyében a legalacsonyabb 43,2 százalékkal, míg Somogy megyében a legmagasabb 81 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Hello Vidék felfedte azt is, hogy milyen hatással vannak ezek a támogatások a vidéki ingatlanpiacra, és mennyien vásároltak, újítottak fel ingatlant vidéken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?