11 °C Budapest
A step ladder standing in an empty domestic room mid renovation.

Így vernek át bárkit a saját házépítésén: erre figyelj nagyon, hogy ne legyél áldozat

2021. október 21. 13:32

Közösségi oldalakon hirdetett olcsó építési munka, számla nélkül előre elkért munkadíj, a pénzünkkel együtt felszívódó és utólag lenyomozhatatlan vállalkozó. Az építőanyagok drasztikus áremelkedésével párhuzamosan megnőtt az építőipari átverések miatt pórul járt fogyasztók száma is. Sokan az olcsó kivitelezésen akarnak spórolni, és ezért akár engedély és számla nélkül dolgozó szakikat bíznak meg, de végül kétszeresen fizetik meg az árát. A Pest Megyei Békéltető Testület pontokba szedte a legfontosabb tanácsokat, hogy a kókler vagy a tisztán pénzlenyúlásra szakosodott Mekk Elekeket nagy ívben el tudjuk kerülni.

Redőnycsere 10 ezer forintért, bádogozás méterenként 3 ezer forintért, festés 1500,- Ft, glettelés 700,-Ft négyzetméter áron. Hirdetések pár fényképpel és egyetlen telefonszámmal az egyik internetes szakemberkereső portálon. A Pest Megyei Békéltető Testület elé több olyan ügy került az elmúlt időszakban, ahol a magát szakipari munkásnak hirdetők olcsó árajánlatot adtak gyanútlan ügyfeleik ház körüli felújítási munkáira. Szóban megállapodtak a feladat elvégzéséről, amihez a vállalkozó előleget kért vagy előre ki kellett fizetni a munka teljes összegét.

A megrendelők ezután hiába várták a megbeszélt időpontban, a vállalkozó felszívódott. Más esetekben a munkát ugyan elvégezték, de amikor a megrendelők a kivitelezésben ejtett hibák és a kontár munka miatt jogaikat akarták érvényesíteni a vállalkozót nem találták. Se pénz, se posztó. Ilyenkor utólag a jogérvényesítés is borzasztóan nehéz, mert adószám, engedély, és székhely ismeretének hiányában a legtöbb hatóság és fogyasztóvédelmi szervezet tehetetlen. Az internetes oldalak pedig nem vállalnak felelősséget a náluk hirdető szakik megbízhatóságáért. A rendőrségi eljárás hosszadalmas és gyakran eredménytelen, a pereskedés pedig drága és általában körülményes. Mit érdemes megfogadni, és alkalmazni a megfelelő és megbízható szakember megtalálásához?

1. ADÓSZÁM

Az egyik fontos kitétel, hogy a vállalkozó rendelkezzen adószámmal, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ad ki, és beazonosíthatóvá, lenyomozhatóvá teszi a vállalkozót. Megkönnyíti a fogyasztó és a hatóságok dolgát is egy esetleges probléma esetén.

2. SZÉKHELY, POSTÁZÁSI CÍM

Ha egy hirdetésben nincsen megadva a munkát vállaló székhelye, telephelye, vagy legalább a lakcíme, ahol személyesen el lehet érni, ahol át tudja venni a hivatalos küldeményeket, az legyen gyanús! Egy telefonszámmal a kezünkben lényegében semmire sem megyünk, ha jogainkat kell érvényesíteni.

3. VÁLLALKOZÓI ENGEDÉLY SZÁMA

Egy magára valamit adó szakember vagy cégként, vagy egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. Az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az "egyéni vállalkozó" megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni. Ha előre utalás előtt szeretnénk meggyőződni arról, hogy becsületes vállalkozóval van dolgunk, a nevét, és adószámát be kell írnunk az egyéni vállalkozók nyilvántartására létrehozott honlapra (https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/).

Itt egy kattintásra megtudjuk, hogy működő, vagy megszűnt vállalkozói tevékenységről van-e szó, hol van a vállalkozó székhelye, telephelye, mióta végez a vállalkozó tevékenységet. A cégek aktuális adatait úgyszintén ingyenesen ellenőrizhetjük az https://www.e-cegjegyzek.hu/ honlapon.

4. BÉLYEGZŐ

Jogszabály nem írja kötelezően elő egy vállalkozás számára a bélyegző használatát, viszont azt már szabályozza a törvény, hogy milyen cégadatoknak kell rajta lennie egy számlán vagy hivatalos levélen. Egyéni vállalkozónál a hivatalos iratokon rajta kell, hogy legyen a vállalkozó neve, székhelye, adószáma és egyéni vállalkozói száma. Cég esetében pedig a cégjegyzékszám a kötelező elem. Ezeket az adatokat körülményes minden esetben kézzel írni, így a legtöbb vállalkozó ma már bélyegzőt használ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5.HITELES NYÍLVÁNTARTÁSBÓL TÁJÉKOZÓDJUNK

A facebook, és a legtöbb szakember kereső internetes oldal nem minősül hiteles nyilvántartásnak, amelyre ezek az oldalak egyébként külön fel is hívják a látogatók figyelmét. Szerencsére vannak ma már olyan weboldalak is, ahol kielemzett, nyomon követett vállalkozások szerepelhetnek, de ez a ritkább. A leghitelesebb nyilvántartás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldala, ahol a regisztrált vállalkozók adatai lekérdezhetők (https://regisztracio.kivreg.hu).

6.SZERZŐDÉS/SZÁMLA

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szó elszáll, az írás megmarad. Mindenképp ragaszkodjunk legalább egy kézzel írt és aláírt megállapodáshoz, amely minimum tartalmazza a felek adatait, az elvégzendő munka részletes leírását, a munka összegét és a teljesítési határidőt. Úgyszintén ragaszkodjunk a számla kiállításához bármilyen pénzösszeg átadása előtt.

7. GARANCIA AZ ELVÉGZETT MUNKÁÉRT

Talán nem mindenkinek egyértelmű, de a hibás teljesítésből eredő jogainkat egy vállalkozói, kivitelezési munka esetén is gyakorolhatjuk, ugyanúgy, mint egy meghibásodott terméknél. Ilyenkor a szolgáltatás az (ablakcsere, burkolás, festés) ami hibás, így a szerelési építési munkát elvégző személyt, vállalkozót ugyanúgy helytállás terheli az elvégzett munkáért, mint bármelyik kereskedőt az általa eladott termékért. A vállalkozó az építési munka átadásától számított meghatározott ideig helytállni tartozik az átadáskor még nem ismert, illetve fel nem ismerhető rejtett hibákért. Mindezek a jogok azonban mit sem érnek, ha a vállalkozó eltűnik, és nincsenek a kezünkben megfelelő dokumentumok (szerződés, számla stb.)

8. REFERENCIA

Legvégül, de nem utolsó sorban megnyugtató, ha van a vállalkozónak bármilyen referenciája. Legyen ez akár egy fotós összeállítás, de még jobb, ha van bemutató terme, és munkáit akár személyesen is meg tudjuk tekinteni.

A felsorolt 8 pont talán túlzónak tűnik, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor néhány alapvető szabály betartása már elegendő lenne ahhoz, hogy ne járjon pórul a megrendelő. Ha néhány apróságra odafigyelünk, akkor van esélyünk győztesen kikerülni az igazságukért folytatott jogvitából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm