22 °C Budapest
The pipe has been cut to specifications and is ready to be assembled and installed.

Elszálltak az építőanyagárak: napi szintű a drágulás

2021. június 14. 10:01

Az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, ezen változtatni kell – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az InfoRádiónak árulta el, hogy bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa. 

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt nemrég a Portfolio építőipari konferenciáján arról, hogy az elmúlt években Magyarországon sokkal nagyobb ütemű volt az építőanyagipari árak emelkedése, mint a régió többi országában. „Harcba kell indulni a külföldi építőipari alapanyaggyártó cégekkel szemben” – hangsúlyozta Nagy Márton, aki szerint nem is az a baj, hogy ez a piac elsődlegesen a külföldiek kezében van, hanem hogy sokkal nagyobb az árazási erő, amit – meglátása szerint – a külföldi szereplők ki is használnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is úgy látja, itt az ideje, hogy megváltoztassák a több évtizedes rossz gyakorlatot.

Az ÉVOSZ elnöke három olyan építőipari alapanyagot emelt ki, amelyek esetében különösen nagy Magyarország importfüggősége. Mind az építőanyagok előállításához szükséges alapanyagok vonatkozásában, mind az építőipari anyag termékelkészítése tekintetében a vas- és az acélipari termékeknél, a faipari termékeknél, és a műanyagipari alapanyagbázisú termékeknél tapasztalható a legnagyobb árváltozás a világkereskedelemben mindenhol.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy ezen alapanyagoknál már napi árazási gyakorlatot vezettek be, olyan mértékű drágulás volt megfigyelhető év eleje óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt Koji László is megerősítette, felhívva a figyelmet, hogy erre az elmúlt húsz év óta nem volt példa. Az ÉVOSZ elnöke szerint az év második felében valamelyest normalizálódhat a helyzet, de addig fel kell készülni arra, hogy tovább emelkednek, illetve tartósan magasak maradnak az építőipari alapanyagárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?