24 °C Budapest
The pipe has been cut to specifications and is ready to be assembled and installed.

Elszálltak az építőanyagárak: napi szintű a drágulás

2021. június 14. 10:01

Az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, ezen változtatni kell – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az InfoRádiónak árulta el, hogy bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa. 

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt nemrég a Portfolio építőipari konferenciáján arról, hogy az elmúlt években Magyarországon sokkal nagyobb ütemű volt az építőanyagipari árak emelkedése, mint a régió többi országában. „Harcba kell indulni a külföldi építőipari alapanyaggyártó cégekkel szemben” – hangsúlyozta Nagy Márton, aki szerint nem is az a baj, hogy ez a piac elsődlegesen a külföldiek kezében van, hanem hogy sokkal nagyobb az árazási erő, amit – meglátása szerint – a külföldi szereplők ki is használnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is úgy látja, itt az ideje, hogy megváltoztassák a több évtizedes rossz gyakorlatot.

Az ÉVOSZ elnöke három olyan építőipari alapanyagot emelt ki, amelyek esetében különösen nagy Magyarország importfüggősége. Mind az építőanyagok előállításához szükséges alapanyagok vonatkozásában, mind az építőipari anyag termékelkészítése tekintetében a vas- és az acélipari termékeknél, a faipari termékeknél, és a műanyagipari alapanyagbázisú termékeknél tapasztalható a legnagyobb árváltozás a világkereskedelemben mindenhol.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy ezen alapanyagoknál már napi árazási gyakorlatot vezettek be, olyan mértékű drágulás volt megfigyelhető év eleje óta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt Koji László is megerősítette, felhívva a figyelmet, hogy erre az elmúlt húsz év óta nem volt példa. Az ÉVOSZ elnöke szerint az év második felében valamelyest normalizálódhat a helyzet, de addig fel kell készülni arra, hogy tovább emelkednek, illetve tartósan magasak maradnak az építőipari alapanyagárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?