9 °C Budapest
Sunset over a house in Ambleside, Lake District UK, with a 3.8 Kw solar electric panel system on the roof.

Brutális szabályváltozás: gigabírságra számíthat, aki így használja otthon az áramot

2021. április 14. 14:32

2020 szeptemberében jelentős szigorításon estek át a villamosbiztonsági szabályozások, ugyanakkor a koronavírus-járvány hevében erről csak nagyon kevesen szereztek tudomást. Ágoston József villanyszerelő mester elmondása szerint megszűnt az a gyakorlat, aminek köszönhetően fél évet is lehetett nyerni egy-egy hibajavítással: aki most nem tartja magát a dátumokhoz, drasztikus büntetésekre is számíthat. Arról is beszélt, hogy a januárban életbe lépett, újabb otthonteremtési kedvezmények miatt a legtöbb szakember már most túlterhelt, és bár a koronavírus-járvány miatt egyre többen jönnek haza külföldről dolgozni, a tapasztalatok szerint nem feltétlenül a legjobbak térnek vissza Magyarországra.

Történt egy jogszabályváltozás a közelmúltban, amely jelentősen érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is, mégis kevesen tudnak róla. Ennek értelmében az üzemeltetőnek villamosbiztonsági felülvizsgálat elvégzéséről kell gondoskodnia legalább 6 évenként a lakóépületek villamos berendezésén.

Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamosbiztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek  a felhasználói berendezések. Fontos, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie.

Röviden összefoglalva tehát: ha bérbeadás vagy eladás történik, el kell készíteni az úgynevezett villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot. Ágoston József villanyszerelő mester szerint a szeptemberi módosítások a kelleténél kisebb visszhangot kaptak, pedig az ellenőrzések száma megszaporodott annak érdekében, hogy a visszaélések számát drasztikusan csökkenteni lehessen.

Régebben bevett szokás volt, hogy ha lejárt valamely villamossági engedély, akkor azt csak az utolsó utáni pillanatban oldották meg a tulajdonosok. Ennek vége van, a dátumokat már nem lehet kitolni, meghosszabbítani. Ha a felülvizsgálat rendben van, akkor nincs baj, de ha hibát észlelnek a hatóságok, abban az esetben nem lehet elkerülni a bírságot

– értékelt a szakember.

Napelemek: a rendszer gyenge pontjai

A Dodó Vill tulajdonosa hangsúlyozta: a korábbiakkal ellentétben ma már egyszerre járnak le a tűzveszélyt, az érintésvédelmet és a villámvédelmet érintő határidők, ennek értelmében egyszerre végzik a felülvizsgálatokat is. 

Mint fogalmazott, Magyarországon a lakástüzek jelentős része villamos tűz. Ez azért van, mert a felújítások során a legtöbben csak a külcsínnel foglalkoznak, de ami a falban van, arra nem fordítanak különösebb figyelmet. Úgy véli, a 2000-es éveket megelőzően épült házak 70 százalékánál biztosan gond van a villamossággal, az ezt követő időszakban viszont már stabilizálódott a helyzet, hiszen a szabványok jók, és a rendelkezésre álló technológia is sokat fejlődött.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő napelemekkel kapcsolatban azt mondta, hogy itt is törvényi változások várhatóak, a mérőhelyek a jövőben nem lehetnek majd szabványtalanok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„Gyenge pontja ez a rendszernek, mert a napelemes cégek kihagyják az ajánlataikból a villamossági előírásokat. Az iparágban sajnos nem csak villamos szakemberek dolgoznak, az alkalmazottak gyorstalpalón sajátítják el a tudnivalókat, amik egy általános gépészeti tudást igényelnek. De 800-1000 voltos egyenáramú hálózatok is létre tudnak jönni, aminek a kiépítéséhez tényleges szaktudásra lenne szükség” – magyarázta az elektrotechnikus.

Elindultak haza a szakemberek

Ágoston József kitért továbbá arra is, hogy a lakásfelújításokhoz felelős műszaki vezetőt kell fogadni, de sokan erre a költségvetésben és a kivitelezésnél sem gondolnak. Jellemzően az ismerős villanyszerelő köti be az áramot, de arról tanúsítványok kellenek, építési naplót kell írni, dokumentálni kell a folyamatot. Erre nem minden villanyszerelő képes, mert nem feltétlenül vannak meg hozzá a végzettséget igazoló okmányai.

A tulajdonosa arról is beszélt, hogy az új otthonteremtési kedvezmények miatt még inkább le vannak terhelve a villanyszerelők. Új trend, hogy a koronavírus-járvány következtében egyre többen költöznek haza, és vállalnak munkát itthon, de azt javasolja, hogy mindig legyünk körültekintőek a szakemberek kiválasztásakor.

„Ausztria elszívta a jó szakembereket, de ők most elkezdtek visszaszivárogni. Az idősebbek elgondolkoznak, hogy inkább itthon kellene dolgozniuk, így több időt tölthetnek a családtagjaikkal, és nem sokkal kevesebb a bérezésük sem. Ráadásul nem egyszer előfordul, hogy a külföldi cégek átverik a jóhiszemű magyar szakembereket. Az érem másik oldala, hogy tapasztalataink szerint nem a legjobb munkaerő tér vissza Magyarországra, ezért mindig megfontoltan döntsünk valaki mellett vagy ellen” – tette hozzá a villanyszerelő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm