8 °C Budapest

Brutális drágulás: ennyivel fog növekedni 2019-ben az építőanyagok ára

2019. június 4. 11:18

Magyarországon 35-40 ezer ember hiányzik az építőiparból, pedig az itteni átlagkeresetek messze magasabbak, mint az országos átlag. Ráadásul ha a drasztikus munkaerőhiány nem lenne elég, az építőanyagok is hosszú évek óta folyamatosan és sokkolóan drágulnak, és ez 2019-ben sem lesz másképp. Mindez pedig odáig vezetett, hogy, "aki most van új ház tervezési fázisban, az a kapacitás hiány miatt biztosan nem fogja tudni el is kezdeni a munkálatokat, de mire ebből megvalósulás lesz, akár 40 százalékos kivitelezői áremelkedéssel is számolnia kell" - mondta el az újHÁZ Centrum június negyediki sajtótájékoztatóján Dr. Rázsóné Szórády Csilla, a cég vezetője.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hazai építőanyag gyártók a piaccal kapcsolatban optimisták, 2019. végéig kitarthat a növekedés, de 2020-ban sok fog függni egyes megszűnő piaci ösztönzők (mint például: lakástakarékpénztári megtakarítások kamattámogatása) helyett új ösztönzők bevezetésétől. Emellett írtunk arról is, hogy a lakóépület és kkv-projektek jellemzően több (gyakran 5-6) hónapos csúszásban vannak, de arról is, hogy Magyarországon az ablakokat van, ahol már kettős állampolgárokkal gyártatják. Nagy tehát a zsongás - és a drágulás is - az építőanyag gyártó piacon, amit az újHÁZ centrum június 4-i sajtótájékoztatóján bemutatott trendriport is alátámasztott.

Először is fontos leszögezni, hogy kompenzálni nem fogják tudni semmilyen támogatással az építőanyagok drágulását, ezt inkább csak mérsékelni lehet, de legalább utóbbira vannak már megoldások

- mondta el a cégvezető, aki beszámolt arról is, hogy 2010-2017 között az építési költségek 27,5 százalékkal nőttek a KSH adatai szerint. Ennek a szakértő szerint két fő oka van:

  • drasztikus munkaerőhiány (nagyon erős munkaerő bér növekedés tapasztalható)
  • 15 százalékkal növekvő építőanyag árak.
Korábban soha nem tapasztalt versenyeztetés folyik a munkaerőért, nem láttam még olyat, hogy egy szeptemberi elsején induló munkát augusztus 29-én lemondanak, mert máshol jobb ajánlatot kapnak, magasabb fizetéssel, és ezt még úgyis elvállalják, hogy a régit terhelő kötbért is bevállalják

- mondta el Dr. Rázsóné Szórády Csilla. Aki ismertette azt is, hogy Magyarországon jelenleg 35-40 ezer szakmunkás hiányzik az ágazatból, sőt 25 ezernek dolgoznak külföldön.

És ha mindez nem lenne elég, az utánpótlás is igen csekélyszámú. És akik még ki is tanulják a szakmát, 10-ből 8-an, amint kilépnek az iskolapadból pályaelhagyók lesznek. Pedig mindenki biztos lehet abban, hogy az építőiparban az átlag bérezés, jóval magasabb, mint a KSH által közölt országos átlagbér

- ismertette a cégvezető, aki hozzátette azt is, hogy a szakmunka nívója rendkívül alacsony, úgyhogy fiatalokkal nagyon nehéz lenne pótolni a szükséges munkaerőt. Éppen ezért ő sokkal inkább azt látja megoldásnak, hogy olyan új technológiákkal olyan helyzetet kell majd kialakítani az építőiparban, aminek következtében sokkal kisebb munkaerőre lesz szükség.

Igény van, de minek?

2018-ban 36 719 építési engedélyt adtak ki, miközben 17 681 új ház épült. Nekem ez a különbség mutatja a legjobban, hogy igény és pénz is lenne új házakra, de egyszerűen se építőanyag, se munkaerő. Ekkora gap hosszú-hosszú évek óta nem volt az engedélyek és a megvalósulások száma között

- hívta fel a figyelmet Dr. Rázsóné Szórády Csilla, aki bemutatott néhány - prognosztizált - 2019-ben várható rekord építőanyag drágulást is:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • térkő: 25-30 százalék 
  • falazóelemek: 5-10 százalék
  • hidegburkolat: 5-10 százalék
  • laminált: burkolat: 5 százalék
  • XPS: 5-10 százalék
  • szálas hőszigetelések: 15-20 százalék
  • üveggyapot: 5-10 százalék
  • tetőkiegészítő: 5-10 százalék
  • tetőcserepek: 10-15 százalék

Sötét jövő

A cégvezető szerint az biztosra vehető, hogy az építőanyagok drágulása nem fog megállni, sőt a munkaerőhiány miatt a kivitelezési költségek drasztikus növekedésével is számolni kell.

Aki most van tervezési fázisban, az a kapacitás hiány miatt biztosan nem fogja tudni el is kezdeni a munkálatokat, de mire ebből megvalósulás lesz, akár 40 százalékos kivitelezői áremelkedéssel is számolni kell

- prognosztizálta Dr. Rázsóné Szórády Csilla. 

Mi lehet a megoldás?

Először is fontos megemlíteni az állami ösztönzőket, lakossági szegmensben ilyenek: csok, alapkamatcsökkenés, alacsonyabb kamatozású hitelek vagy például a kedvezményes áfa. De emellett persze gyártói törekvések is vannak. Ilyen például a kapacitásbővítés vagy a kutatás-fejlesztő tevékenységek. Tervben van a munkaerőhiány kompenzálása nagyfokú automatizálással, raktár-kapacitás bővítéssel, illetve a készletek optimalizálásával. Törekvések tehát vannak, a kérdés az, hogy mi fog mindebből a lakosság számára is belátható időn megvalósulni.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm