17 °C Budapest

Működik a rezsicsel: csupán ennyi kell az ingyen áramhoz, fűtéshez

2019. március 4. 16:50

Bár fűtés-hűtésre felhasznált megújuló energia egész Európában nő, azért még bőven van hova fejlődnie a tagállamoknak. Magyaország például előzi az EU-átlagot, ám összesítésben ez még így is a 10. legrosszabb eredménynek számít. Mindezt ráadásul úgy érjük el, hogy ebbe a statisztikába bizony a tűzifa is beszámít, nem is kicsit. Ettől függetlenül persze a napenergia felhasználása is egyre több háztartásba jut el országszerte, ami azért kifejezetten jó, mert egy-egy napelemes beruházással egy család hosszú távon akár nullázhatja is az áram-, fűtésszámláját. Kiszámoltunk, hogyan éri mindez meg.

A megújuló energia az EU-ban fűtésre és hűtésre használta összes energia 19,5 százalékát tette ki 2017-ben - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A növekedés ráadásul jelentős, hiszen 2004-ben még csak 10,4 százalék volt az arány.

Ahogy az a statisztikából is kiolvasható, Magyarország 0,1 százalékkal előzi az EU-s átlagot, ám ez a teljesen listát nézve a 10. legrosszabb eredmény. Előttünk tehát 18 ország áll, és az elsők bődületes különbségekkel vezetne. Így például Svédországban a fűtés-hűtésre szánt összes energiának a 69,1 százaléka megújuló, de több mint ötven százalék feletti a részesedése Finnországnak, Lettországnak és Litvániának is. Míg például a tök utolsó Hollandiában a megújulók aránya csupán 5,9 százalék, Írországba 6,9, míg az Egyesült Királyságban 7,5.

Az igazsághoz persze fontos azt is megjegyezni, hogy megújuló energiának számít például a tűzifa is, aminek az óriási mértékű felhasználása bizony igencsak megdobja a "zöld energia" statisztikákat. Így például lehet, hogy Hollandiában a fűtés-hűtés 5 százaléka például napelemből és/vagy geotermikus energiából van, míg mondjuk Magyarországon ugyanez mondjuk 2 vagy 3 százalék, és a többi 16-ot mondjuk a biomassza - amibe a fafűtés is beletartozik - hozza. Erre vonatkozó adatok ebből az EU-s jelentésből nem derültek ki. 

 Azért a nap is jobban teljesít

Hiába óriási arányt képvisel Magyarországon a megújuló energián belül a fa, azért a napenergia is egyre jobban teljesít hazánkban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb közleménye szerint 2017-es adatok szerint 

az ország teljes fogyasztásának 7,5 százalékát megújuló energiák, döntő részében napelemek termelték.

Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Főleg ha azt veszsük, hogy egy egyszeri nagy összegű beruházást követően bizony több rezsiszámla is nullázhatóvá válhat. Aki pedig ilyen korszerűsítésben gondolkodna, ám ehhez nincs elegendő pénze, annak a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes lehet szétnéznie a hitelpiacon is.

Számoljunk egy kicsit

Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon - az igénybe vett támogatások és adókedvezmények mellett - akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hosszabb távon refinanszírozzák a hitelt. Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez még inkább valós alternatíva lehet, de beszéljenek inkább a számok:

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum Kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál elsőre 750 ezer forintos hitelösszeget (hasonló mértékű önerővel ez az összeg már elég lehet egy családi házas rendszerre), és 48 hónapos futamidőt adtunk meg - ezen kívül egyetlen extra opciót sem aktiváltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mérvadó) alapján az egyik legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a CIB Bank nyújtja, ezzel 8,17 százalékos THM, és 876 816 forintos visszafizetendő összeggel 18 267 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal maradt le ettől az ajánlattól a Raiffeisen Bank ajánlata sem, ami 13,57 százalékos THM, és 958 836 forintos visszafizetendő összeggel 19 732 forintos törlesztőrészletet tud. Ezeken felül érdemes megemlíteni a Cetelem, a K&H, az OTP Bank, és aBudapest Bankajánlatait is. Ezek sorrendben 20 083, 20 117, 20 869, 21 637, illetve 22 416 forintos havi törlesztővel igényelhetők.

Egy esetleges hitelfelvétel esetén fontos azonban megjegyezni, hogy habár a példaszámítások igazolják, hogy még hitelből is megéri belevágni az energetikai felújításba, ettől függetlenül le kell szögezni, hogy 

egy hitelnek mindig vannak költségei, tehát a legjobb befektetés az, ha nagyobb részben (vagy teljes egészében) a megtakarításainkból finanszírozzuk a korszerűsítést.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem