-2 °C Budapest

Több ezer önkormányzati lakás áll üresen: közben rengetegen küzdenek lakhatási problémákkal

2019. január 25. 09:00

Az önkormányzati bérlakások csaknem tíz százaléka áll üresen a fővárosban, majdnem kétszer annyi, mint 2011-ben. Eközben több százezer háztartás küzd lakhatási problémákkal.

2018 végén majdnem 4 ezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten - írja a 24.hu. A lap szerint ez majdnem a duplája a hét évvel korábbinak, ugyanis a 2011-ben közölt számok összesítése szerint 2235 lakást nem hasznosítottak a fővárosban. A 2018. végi adatok alapján az látszik, hogy a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva. Mindez különböző okok miatt van így, de főként azok lakhatásra alkalmatlan állapotára vezethető vissza.

A lap tavaly év végén fordult közérdekű adatigényléssel Budapest 23 kerületéhez, illetve a fővárosi önkormányzathoz a bérlakásokkal kapcsolatban. Azt derítették ki, hogy a legtöbb bérlakás a XIII. kerületben található (ott több mint 6 ezer van), és egyben ez a városrész az, amelyik a legjobban gazdálkodik az ingatlanokkal, ugyanis mind ki van adva.

Ebben a tekintetben a VIII. kerület a legrosszabb gazdálkodó, a 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. Igaz, az üres lakások mindössze 25 százaléka hasznosítható a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint. Mint írták, a fennmaradó 75 százalék - több mint 660 lakás - rendeltetésszerű használatra alkalmatlan rossz műszaki állapotban van. A X. kerületben 468 önkormányzati lakás áll üresen, a VII. kerületben pedig 525. A legkevesebb bérlakással a XXIII. kerület rendelkezik, ott negyvenből tíz lakás üres. A lap arról is ír, hogy a városrészek döntő többségében csökkent a bérlakások száma.

A portál idézi a Habitat for Humanity Magyarország jelentését, amely szerint hazánkban 840 ezer ember küzd súlyos problémákkal olyan háztartásokban, ahol a bevételek több mint 40 százalékát teszik ki a lakhatási költségek. Az is gond, hogy összesen 44 ezer kollégiumi férőhely érhető el, amire a HÖOK kutatása szerint 43 százalékos volt a túljelentkezés 2017-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?