16 °C Budapest

Gázkazánt veszel? Vigyázz, emiatt simán bukhatod a garanciát!

2016. június 14. 19:03

Egy hónap sincs hátra az EU-s kazáncsere rendelet életbe lépéséig, egyes kazántípusokat pedig már most szinte lehetetlen beszerezni. Jó hír viszont több százezer családnak, hogy a kormány szabálymódosításának köszönhetően a több lakásos társasházban élőknek július 1-jét követően sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket. A turbós kazánnal rendelkezőknek viszont nincs kiút, miközben a 24 kW-os turbós kazánok már hiánycikknek számítanak. Az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazója, a Szerelvénybolt Kft. adatai szerint a közelgő határidő miatt már most 10%-os drágulás figyelhető meg a kéményes kazánok esetében tavaly év végéhez képest.

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk felmondja a szolgálatot. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak.

A szabályozás enyhítésének oka, hogy társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék

- magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

A kivétel szigorú feltételekhez kötött: az új készülékeknek 75 százalékos (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük.

Azoknak sincs sok mozgástere, akik élhetnek az enyhítéssel, ugyanis a kombi és fűtő kazánok közül minden gyártó egyetlen típust láthatott el ErP jelzéssel, míg a többi típust ki kellett vezetniük a piacról

- tette hozzá az épületgépészeti üzlethálózat tulajdonosa.

Jó hír azonban, hogy nemcsak a forgalmazóknál lévő raktárkészletből válogathatunk, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

Az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazójának statisztikái azt mutatják, hogy aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt, és még tavaly év végén elintézte a kazáncserét. A hagyományos készülékre voksolók közül azonban sokan még csak most kaptak észbe, miközben a raktárak ürülésével a hagyományos kazánok ára is egyre inkább felmegy: tavaly év végéhez képest már most 10 százalékos drágulás figyelhető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A turbós kazánok ideje lejárt

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer forintos beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően.

A turbós készülékkel rendelkezők többsége a fűtésszezont követően kapott észbe, aminek eredményeként mára szinte hiánycikk lett a 24 kW-os turbós kazán. A másik probléma a szakemberek hiánya: az enyhe idővel beköszönő kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat

- magyarázta Patonai Roland.

Aki trükközik, bukja a garanciát is

Valószínűleg július 1-jét követően lesznek olyanok, akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt

- magyarázta Patonai Roland.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem