10 °C Budapest

Holnap több helyen is 23%-kal emelkedik a gázár (2.)

Pénzcentrum
2010. június 30. 08:25

Habár az új kormányzat nemrég moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra, ettől függetlenül mégis lesznek olyanok, akiknek július elsejével gázáremeléssel kell szembesülniük, ugyanis a korábban alkalmazott gázártámogatás június 30-át követően megszűnik. Ez a korábban legnagyobb támogatásban részesültek számára egy éjszaka alatt 23%-os áremelést jelent, míg a január elsejei tarifákhoz képest közel 40%-osat. Az új kormányzat várhatóan nem kerülheti el egy új támogatási rendszer gyors kidolgozását, amellyel szemben alapvető elvárás lenne, hogy az eddigiektől eltérően ne az energiaárakon közvetlenül érvényesülő szubvenciót jelentsen.

A mai kormányülést követően Nagy Anna kormányszóvivő arról számolt be, hogy kabinet döntött a energiaár-kompenzációs rendszer év végéig történő meghosszabbításáról, vagyis nem lesz árnövekedés a támogatott körben sem. Ezzel párhuzamosan döntöttek az ármoratórium időtartamáról is, ami szintén december 31-ig tart majd, vagyis lakossági körben idén már nem lesz energiaár-emelkedés.

Tekintettel arra, hogy a nyári időszakban jelentősen alacsonyabb a gázfelhasználás, így azonnali feszültség várhatóan nem alakul majd ki a támogatás megszűnése miatt, azonban októbertől a fűtési szezon kezdetével, a felhasználás felfutásával már hamar jelentkezhetnek a problémák.

A már csak pár napig futó támogatási rendszer eredetileg április 30-án szűnt volna meg, azonban a választási időszak hevében - a gázárrendelet átírása mellett - meghosszabbították további két hónappal a jogosultak körének szűkítése mellett. Szollár Domokos a Bajnai-kormányzat szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a meghosszabbításra a Robin Hood-adóból származó bevételek nyújtanak majd fedezetet, pontos összeget nem tudott mondani. A gázár-kompenzáció kivezetése, illetve megszűntetésére egyébként állítólag a Valutaalappal kötött megállapodás miatt volt szükség.

Az érintett családok a háztartásokban egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem alapján jogosultak erre a támogatásra, a különböző kategóriák az öregségi nyugdíj arányában kerültek meghatározásra. Ez alapján januárban még négy kategóriában osztottak támogatást, ami áprilist követően már csak kettőre csökkent, és e kettő közül az egyik kategóriában a támogatást mértéke is megfelezőzött.

Az új kormányzat a gázártámogatás kivezetését "csontváznak" minősíti, mert a lakosság, a családok energia szempontú támogatására további összeg nincs előirányozva az idei költségvetésben, amelynek hatására a korábbi támogatási rendszerben leginkább rászoruló fogyasztók könnyen vállalhatatlan tehernövekedéssel szembesülhetnek a fűtési szezonban.

A támogatás kivezetésével a január elsejei állapotokhoz képest a megmaradt két támogatási kategóriát figyelembe véve július elsejétől 39%, és 30%-kal magasabb gáztarifát kell majd fizetniük az érintett fogyasztóknak, igaz, ebben benne van az áprilisi - átlagos -10.1%-os áremelés is. A június 30-i éjfélt követő áremelkedés a vonatkozó két csoportnál 23% és 7%-os lesz. Ez, a forintok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy akik a legmagasabb összegű támogatásban részesültek 2010 júliusát megelőzően 110 forint helyett 140 forintot fizethetnek majd a gáz köbméteréért. Az új gázévvel egy újabb változás is vár a hazai gázfogyasztókra, ugyanis a köbméter alapú elszámolást fölváltja majd a joule-alapú.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A gázár-támogatással párhuzamosa kifut a távhőfogyasztók - hasonló alapon megítélt - támogatása is, ahol bár a szolgáltatóként nagymértékben különböző árak miatt nehéz általános megállapítást tenni, de sok esetben a legmagasabb támogatási csoportban lévők a havi fűtési számlájuk duplázódásával számolhatnak.

A várható feszültségektől függetlenül a mostani támogatási rendszer életben tartása nehezen indokolható, hiszen az egy közvetlen fogyasztáson keresztüli szubvenciót jelent, amely semmiképpen sem ösztönzi a hatékony felhasználást. Másrészről korántsem biztos, hogy Magyarország legszegényebb rétegei gázzal vagy távhőszolgáltatás igénybe vételével fűtenek, márpedig egy szociális támogatási rendszertől elvárható lenne, hogy a legszegényebb rétegeknek nyújtson segítséget.


Az energetikai szakma régi kívánsága, hogy a szociál- és energiapolitikai szempontokat válasszák szét végre, hiszen a jelenlegi rendszer nem teremt tiszta és átlátható állapotokat, amely lehetetlenné teszi mind az energetikai, mind a szociálpolitikai szempontok elvárható érvényesülését. Vagyis az energia ára kalkulálódjon a piaci folyamatoknak megfelelően, míg az arra rászorulók kapjanak célzott támogatást a terheik enyhítésére.

Kérdéses, hogy az új árazási metódus mekkora mértékben lesz képes csökkenteni a hazai fogyasztók terheit, főleg úgy, hogy a forint dollárral szembeni jelentős gyengülését most júliusban nem érvényesülhetett a moratórium elrendelése miatt. Épp a minap híre, hogy a francia kormányzat hasonló felülvizsgálatot kezdeményezett az ország gáztarifáit illetően, mint a hazai, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg Franciaország számos forrásból képes a gázt beszerezni - vagyis a gyakran emlegetett megváltozott európai környezetnek része -, addig a magyar fundamentumokat továbbra is az egyoldali - orosz - beszállítói forrás jellemzi, még annak ellenére is, hogy az ausztriai HAG-vezetéket sosem tapaszt tumultus jellemzi.

Az, hogy a kormányzat ismét saját hatáskörébe vonta a lakossági piacot érintő energiaárak kihirdetését (meghatározását), semmiképpen sem azt vetíti előre, hogy felbomolhat az energia- és szociálpolitika átláthatatlan rendszere, így csak reménykedhetünk, hogy az energiaköltségekből eredő terhek tompítását az új kormányzat nem a korábbi - gázártámogatási - szisztémával kívánja majd folytatni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm