2 °C Budapest

Lakásvásárlókat kérdeztek a válságról: íme az eredmények!

Pénzcentrum
2008. november 25. 13:55

Reálisan ítélik meg a hitelpiaci válság hatásait az ingatlanvásárlók - derül ki az Elephant Holding közelmúltban készült felméréséből. A válaszadók bíznak abban, hogy az ingatlan biztos befektetés, de tudják, a hitelfelvétel ma már nem olyan könnyű, mint akár néhány hónappal ezelőtt.


Elephant Holding: Zaragoza Kert

A kutatásban megkérdezettek közel 80%-a nyilatkozott úgy, hogy az ingatlan a jelenlegi helyzetben is jó befektetés.

Minden ötödik válaszadó ugyanakkor az árak csökkenésére számít, ami szerintük jó vételi lehetőséget kínál a közeljövőben. 87% azok aránya, akik azt vallják, hogy a válság hatására jobb feltételeket lehet kialkudni az új lakások értékesítőjétől.

"A többség tisztában van azzal is, hogy a banki hitelfelvételnél akadhatnak nehézségek" - mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója, aki szerint ez a helyzet higgadt megítélésére vall és a pániknak nincs jele.

"Sőt a pénzpiacok viharait látva megerősödött a magyar lakosság ragaszkodása a saját ingatlanhoz, hiszen, amíg a részvények és értékpapírok pillanatok alatt értéktelenedhetnek el, az ingatlan, még ha nem is fialja a pénzt, piaci értékéből csak mérsékelten, használati értékéből pedig egyáltalán nem veszít. Ez tapasztalatból szerzett bizonyosság a történelem viharait és a gazdasági környezet gyakori változásait közvetlen közelről megélő honfitársainknak számára, ezért az ingatlan befektetést nem elsősorban a kiemelkedő hozam, hanem az értékállóság miatt szeretik. Míg Amerikában a krízis egyik kiváltó oka maga a lakáshitelezés, Magyarországon éppen az egészséges ingatlanpiac lehet a gazdaság egyik biztos pontja. Az érdeklődők számára világos, hogy a budapesti ingatlanok, köztük az újépítésű lakások nem túlértékeltek ezért az árak "bezuhanásának" nincs reális esélye."

Ha banki finanszírozásra kerül a sor a válaszadók 60-40% arányban továbbra is a devizahitelt részesítik előnyben. Az Elephant értékesítési vezetője nem temetné ezt a hiteltípust, hiszen, mint ahogy mondja a lakáshitelezésben általában nem elrettentő az árfolyamkockázat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A tipikusnak mondható 70-80 ezer forintos törlesztő részlet drasztikus árfolyammozgásnál is csak 5-10 ezer forintos többletköltséget jelent, amit a kedvezőbb kamatok részben vagy egészben kompenzálnak. Ráadásul jó néhányan arra számítanak, hogy Magyarország öt éven belül az euró zóna tagja is lesz, így - szerintük - előbb-utóbb mindenképpen euró alapú hitelre kell majd váltani. Ez 25 éves futamidő esetén ésszerű döntésnek tűnik."

A felmérésben meglepően sokan (87%) állították, hogy a válság hatására a fejlesztők több kedvezményt adhatnak tekintettel a csökkenő keresletre. Az Elephant szakértője nem zárja ki a több extra és a kedvezmény lehetőségét, de figyelmeztet, ez nem függ össze a hitelpiaci válsággal. A kereslet csökkenésénél nagyobb ütemben szűkülhet a kínálat az elkövetkező években, ezért érdemes körülnézni a még a most induló projektek háza táján is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem