Elephant Holding: Új kertváros kell!

Pénzcentrum
2008. június 11. 16:23

Az Elephant Holding elemzői szerint a klasszikus kertváros koncepciója jelenik meg a Budapest külső részén épülő, több ezer lakásos társasházi beépítésekkel. A jelenleg fejlesztés alatt álló számos fővárosi projekt közös vonása, hogy a több tíz hektáron elhelyezett, jellemzően alacsony homlokzat magasságú sorházi vagy társasházi épületek mellett, kis forgalmú, de széles belső utak és nagy zöld területek idézik meg a nyugat-európai és tengerentúli kertvárosok miliőjét.

Zelei Zoltán, az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője annak kapcsán beszélt a tendenciáról, hogy a cég Palota Liget néven új, XV. kerületi beruházás indítását jelentette be. Az 1050 lakásos lakónegyed az M3-as autópálya kivezető szakasza és az M0-ás körgyűrű találkozásánál, összesen 23 hektáros területen épül. Az építkezés kezdetét 2008 második felére, a végső átadást 2013-ra tervezik.

Kertváros, de másként

"A nyugat-európai és amerikai külvárosok tágas, sorházakkal vagy egységes stílusú családi házakkal beépített utcáit a fővárosiak főként a filmvászonról ismerik -mondja Zelei -, hiszen a klasszikus kertváros csak nyomokban létezik Budapesten. A honi "zöldövezet" nagy része ugyanis az 1945 után a fővároshoz csatolt falvak némileg urbanizált utódjának tekinthető. Hiányzik belőlük a klasszikus kertvárosok tudatosan tervezett, szerkezet és az egységes stílussal, technológiával valamint telek beépítéssel megvalósuló rendezettsége. E helyett Budapest külső kerületeiben a falusi múltból örökölt kis telekméret a jellemző. A sűrűn épült házak között találunk múlt század eleji és egészen új lakóházakat is, melyek nagy része a szocializmus hiánygazdálkodással jellemezhető évei alatt épült. A stílus kavalkádot fokozzák a mezőgazdasági, vagy kézműves tevékenységre utaló melléképületek, saját kezűleg megépített garázsok, tárolók."

"Jóllehet, vannak elszigetelt példák a tudatosan fejlesztett kertvárosi fejlesztésekre is, ám ezek szórványosak. Ilyen például a múlt század első felében készült Wekerle-telep és néhány belbudai villasor, de hasonló, bár kevésbé elegáns koncepció alapján tervezték a MÁV-telepet is a XV. kerületben."

Az Elephant összegzése szerint a csatolt falvakból sohasem lesz igazi kertváros, ugyanakkor az épülő Palota Liget és a városszerte megtalálható, hasonló projektek - bár foltszerűen -, de megteremtik annak a lehetőségét, hogy Budapest ingatlantérképén is tényezővé váljon a klasszikus kertváros korszerű formája.

A Palota Liget jellemzői

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Palota Liget tervezésénél az építtető nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy elkerülje a zsúfoltságot: a nagy területen kizárólag alacsony homlokzatmagasságú, kis lakásszámú társasházakat építenek. Minden lakásra alapterületének közel kétszeres méretű zöldterület jut. Az új fejlesztés érdeklődőit elsősorban a panellakásukból elköltözni vágyó XV. kerületi lakosok köréből várják, de az előzetes érdeklődés jelentős az agglomerációból visszaköltözők részéről is.

A lakókert 27 külön álló, alacsony homlokzatmagasságú és kis alapterületű társasházból áll. Az épülő sorházak és társasházak többségében mindössze 6 lakás kap helyet, de a legnagyobb épületekben sem tervezik huszonkilencnél több lakás kialakítását (ezekből összesen 8 van). A családias jelleget erősíti, hogy minden földszinti lakáshoz alacsony kerítéssel elválasztott saját kertrész tartozik. Az emeleti lakókat tágas 4m2 -15m2 teraszok és Palota Liget közös használatú pihenőparkjai, sportpályái kárpótolják. A lakókert fejlesztési értéke 30 milliárd Forint.

Központban a mobilitás

A Palota Liget lakói páratlan mobilitást élvezhetnek majd. A lakókert bejáratától indulva autópályán -de "legalább" 2x2 sávos autóúton- haladva vehetik majd célba Észak-Magyarország nagyvárosait, a Megyeri hídon áthaladva Szentendrét, a Ferihegyi repülőteret, az M0-ás által összekötött összes hazai autópálya célpontját. Budapest belvárosa is csak néhány percre lesz a Palota Liget lakókert - természetesen autópályán.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?